De ce este recomandat să se consume rar brânză cu pâine, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic

Publicat: 25 02. 2025, 11:47
Ce spune dr. nutriționist Mihaela Bilic despre consumul de brânză cu pâine

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de ce ar trebui să se consume mai rar brânză cu pâine. Deși poate fi o combinație alimentară apreciată de multe persoane, aceasta ar putea să aibă un impact negativ asupra sănătății. Iată mai jos, în articol, motivul.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a precizat faptul că brânza, consumată în cantitate mai mare, poate să îngrașe. Medicul a precizat că o porție sigură sau corectă de brânză de telemea ar fi de 80 de grame. În cazul brânzeturilor franțuzești sau al cașcavalurilor, porția este aproape sau chiar sub jumătate, între 30 – 40 de grame.

De ce este recomandat să se consume rar brânză cu pâine

În acest sens, combinația alimentară de brânză cu pâine ar putea să contribuie la creșterea în greutate. Pâinea conține carbohidrați, iar brânza are grăsimi.

„Dacă e un lucru care îngrașă la fel de tare precum este de gustos, acela e brânza. Porția corectă/sigură pentru siluetă este de 80 g dacă vorbim despre telemea și de numai 30-40 g în cazul brânzeturilor franțuzești și cașcavalurilor.

Deci brânza nu este un aliment de bază, pe care să-l mâncăm pe săturate, ci un răsfăț care trebuie consumat mai rar și cu măsură. Însă este demonstrat științific că asocierea pâine-brânză are un efect miraculos asupra dispoziției, crește nivelul de serotonină și dă stare de bine. Așa că nu e nimic mai potrivit într-o seară ploioasă și friguroasă decât o bucată de brânză.

Și nu mâncată ca atare, ci băgată la cuptor cât să se topească/rumenească – fie în cutia proprie, fie într-un vas de ceramică. Consistența cremoasă impresionează suplimentar creierul, așa că profitați de acest amănunt”, a precizat medicul nutriționist.

Vezi și Am intrat în Săptămâna Albă, care precede Postul Paștelui. Ce alimente se consumă în această perioadă

„Nu contează ce tip de brânză (Camembert, Brie, Provolone) sau cașcaval folosiți și nici cu ce le asociați: pâine prăjită, cartofi fierți, legume proaspete, murături sau mezeluri – adevărul e că brânza merge cu orice. Vă recomand să faceți asta împreună cu familia sau prietenii, altfel există riscul să mâncați prea mult. După o zi în care n-am mâncat decât un iaurt și un pachet de crackers, mi-am permis această plăcere vinovată. (…) Eu am mers pe varianta cea mai simplă, doar brânză și pâine. Și merge de minune cu un pahar de vin, dacă tot vorbim despre starea de bine!”, mai susținea Mihaela Bilic, arată Ziare.com.

Citește și:

Alimentul care a ajuns pe „lista neagră”, deși este considerat sănătos de mulți oameni. Este folosit adeseori în diete

Cum să recunoști CARNEA proaspătă din supermarket. Un măcelar dezvăluie secretul pe care puțini români îl știu

Ouă prăjite cu un gust perfect. Ce ingredient să adaugi în tigaie, înainte de a le prepara

Un nutriționist recomandă o alternativă mai SĂNĂTOASĂ la omleta de dimineață: „E un produs imbatabil”

Sursă foto: colaj Envato / captură video Pro Tv