Atunci când cumperi carne din magazin, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să descoperi acasă că produsul ales nu este proaspăt. Pe lângă risipa de bani, o carne de calitate îndoielnică îți poate strica planurile în bucătărie.
În goana după alimente, mulți români omit să mai acorde atenție unui indiciu foarte important – e proaspătă carnea din garantare? Dar cum poți fi sigur că bucata pe care o alegi este cu adevărat proaspătă?
John Karangis, bucătar șef , a dezvăluit câteva sfaturi esențiale care te vor ajuta să recunoști care este bucata de carne proaspătă din garantare dar și cea care nu ar trebui cumpărată.
Unul dintre indiciile principale la care trebuie să fi atent atunci când cumperi carne este culoarea și textura – doi indicatori ai prospețimii.
Potrivit lui Karangis, carnea proaspătă trebuie să aibă o culoare roșu aprins și o textură umedă, dar fără să fie lipicioasă. Această nuanță intensă este rezultatul interacțiunii dintre mioglobină, o proteină din țesutul muscular, și oxigen.
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fprofimedia-0183629228.jpg)
Sursa foto: Profimedia images
Pe măsură ce carnea se învechește, oxidarea determină o schimbare de culoare spre un roșu mai închis sau chiar maroniu, semn că produsul nu mai este la fel de proaspăt.
Pentru o alegere mai sigură, Karangis recomandă să optezi pentru carne proaspătă de la măcelărie în locul celei preambalate, deoarece astfel poți discuta direct cu măcelarul despre proveniența și data procesării cărnii, potrivit Playtech.ro.
În cazul cărnii tocate, este esențial să fie consumată sau congelată în maximum una-două zile de la tocare. Dacă o cumperi din supermarket, verifică întotdeauna data ambalării și termenul de valabilitate.
Dacă nu intenționezi să o gătești imediat, carnea trebuie depozitată corespunzător. Conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), aceasta poate fi păstrată în frigider până la cinci zile, însă își pierde prospețimea pe măsură ce timpul trece. De aceea, dacă nu o gătești în primele 24 de ore, este recomandat să o congelezi.
Jurnalista Melissa Clark oferă un sfat important privind depozitarea corectă a cărnii în congelator. Nu lăsa carnea în tava de polistiren acoperită cu folie de plastic, deoarece acest lucru poate duce la apariția arsurilor de congelare, afectând calitatea produsului.
Alte sfaturi practice pentru o congelare corectă a cărnii:
Dacă ai o bucată de carne pe care vrei să o congelezi atunci ar trebui să transferi carnea într-o pungă specială pentru congelare. Înfășoară bucata de carne în hârtie pentru congelator. De preferat ar fi să sigilezi carnea în vid, dacă ai posibilitatea, pentru a elimina oxigenul și a preveni uscarea produsului.
Deși carnea poate fi păstrată în congelator pe termen nelimitat, este recomandat să o consumi în cel mult 12 luni, iar carnea tocată în maximum patru luni pentru a-i menține calitatea optimă.
Dacă observi decolorare excesivă, textură uscată sau cristale de gheață pe suprafața cărnii, acestea sunt semne clare ale arsurii de congelare. Deși produsul poate fi consumat în siguranță, gustul și textura vor fi afectate.
Respectând aceste sfaturi simple, vei putea face alegeri mai bune la cumpărături și vei evita situațiile neplăcute în bucătărie.