ACTUALITATE Dan Dungaciu: „În zona noastră geografică, cu RUȘII în coastă, avem nevoie de americani”
01:07
Sunt ouăle bune sau rele pentru tine? Aportul lor de proteine este mare, dar consumate în cantitate mare, duc la creșterea colesterolului. Oamenii mănâncă de obicei ouă împreună cu alte alimente bogate în sare, grăsimi saturate și colesterol, cum ar fi slănină, brânză și unt. Se știe că aceste alimente cresc riscul de boli de inimă și ar trebui consumate cu moderație
.Un singur ou este o opțiune hrănitoare pentru micul dejun, prânz sau cină. Majoritatea oamenilor sănătoși pot mânca până la șapte ouă pe săptămână fără a le afecta sănătatea inimii. Unii aleg să mănânce doar albușul de ou și nu gălbenușul, care oferă niște proteine fără colesterol.
Medicul nutrționist Mihaela Bilic recomandă o alternativă mai sănătoasă: conserva cu ton.
„Ce ziceți de o conservă de ton? Nu cred să existe un aliment consumat mai des sub formă de conservă, poate doar sardina să-l depășească. Tonul la conservă este cea mai practică variantă de a mânca pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate, adică de minim 2ori/săpt”.
„Tonul ca atate, proaspăt sau congelat, este scump. Apoi trebuie să-l gătești corect: ca și în cazul cărnii, o bucată de ton gătită excesiv devine tare și înnecăcioasă, greu de digerat, pentru că proteinele vor fi prea coagulate. Cu conserva nu-ți bați capul, e gata fiartă. E adevărat că în conservă se pun bucățile mai puțin nobile, dar nutrienții sunt la fel de valoroși, nu există pește de calitatea a-2a, tot hrănitor și bun este”.
„Conserva de ton e “toppingul” preferat al tuturor salatelor de frunze, dar merge de minune și în salatele de orez, cartofi, pizza sau paste făinoase. Și în sandvișuri puteți pune ton! Sau puteți să-l transformați într-o pastă, cu un pic de unt, măsline verzi, condimente, pe care să o mâncați cu bastonașe de legume proaspete”, a îndemnat Mihaela Bilic.