Debitul Dunării scade zilnic cu 10-15%, de la începutul lunii august. Avertismentul unui expert analist pentru comerţul cu cereale: „Dacă nu avem apă, nu putem face transport”

Publicat: 08 08. 2021, 21:31
Actualizat: 08 08. 2021, 21:35
Sursa foto - Facebook/Fluviul Dunărea

Debitul Dunării a scăzut cu 10-15%, în prima săptămână din august, în fiecare zi. Astfel, debitul apei Dunării la intrarea în ţară în secţiunea Baziaş în perioada 5-6 august 2021 a fost de 3.800 mc/s, în scădere cu 11,6% faţă de media multianuală a lunii august, conform datelor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

„Debitul Dunării a scăzut şi restricţionează transportul, pentru că sunt porturi care nu pot opera în acest moment sau nu pot încărca în toate danele. Dacă nu avem apă, nu putem face transport. Nu te poţi bate cu natura sub nicio formă. Am tot discutat că se schimbă clima, iată că se întâmplă“, a spus Cezar Gheorghe, expert analist pentru comerţul cu cereale, parte a Clubului Fermierilor Români, citat de Ziarul Financiar.

Prin Portul Constanţa, anual sunt tranzitate 25 de milioane de tone de tereale, marfă care provine din România, Serbia şi Ungaria. Din România pleacă aproximativ 10-12 milioane tone de cereale, iar principala piaţă este Egiptul.

„Degeaba ai marfă şi ai pieţe de desfacere, dacă nu ai logistică de transport“, a mai spus Cezar Gheorghe.

CITEȘTE ȘI: