Al doilea satelit construit de elevi români a trecut testele și va fi lansat în spațiu împreună cu o RACHETĂ a lui Elon Musk

Publicat: 11 10. 2023, 14:43
Actualizat: 11 10. 2023, 14:55

Al doilea satelit românesc construit de cinci elevi de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti a trecut testele şi va fi lansat de la Space X, în noiembrie, la bordul unei rachete Falcon 9.

Testele mecanice și electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital din Glasgow, Regatul Unit. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor și urmează să fie instalat pe rachetă în luna octombrie.

„ROM-3 duce la bord întrebările noastre și, după ce va ajunge în spațiu, așteptăm să ne transmită răspunsurile. Cu fiecare satelit pe care-l trimitem pe orbită înțelegem mai bine tehnologia aerospațială și limitele pe care trebuie să le depășim”, a declarat Filip Bușcu, liderul echipei, conform unui comunicat de presă.

ROM-3 e un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5x5x10 centimetri, o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2. Este echipat cu o tehnologie mai avansată, complexă, care include și o cameră de 5 megapixeli. Misiunea acestuia este să culeagă date din spațiu despre scoarța terestră, iar recepția acestor date se va face prin rețeaua internațională de radioamatori. Lansarea satelitului este programată în luna noiembrie, la Vandenberg, California, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX.

Al doilea satelit construit de elevi români va fi lansat în spațiu cu o rachetă a lui Elon Musk

„O performanță excepțională”

„Proiectul acestor copii este o performanță excepțională, pe care avem datoria să o celebrăm și să o susținem pentru viitor. Astfel de copii și realizările lor ne oferă speranța că generațiile viitoare vor împlini pentru România ceea ce noi doar am îndrăznit să visăm. M-am bucurat să putem sprijini viziunea, efortul și determinarea lor”, a declarat Dragoș Damian, CEO Terapia – partener al proiectului ROM 3.

Satelitul va orbita în jurul Pământului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28.000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi și va transmite pe frecvența de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.

ROM-3 a fost realizat cu sprijinul financiar al grupului Terapia din Cluj, al agenției The Group și cu susținerea acordată Liceului Internațional de Informatică de Primăria Sectorului 3. Echipa de elevi este formată din Filip Bușcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteșu, David Ghiberdic și Alexandru Peticaru.