Două cutremure cu magnitudine de peste 7 s-au produs sâmbătă, aproape simultan, în Haiti și Alaska. Aproape 20 de cutremure majore se adaugă dezastrelor naturale care au lovit planeta în 2021

Publicat: 14 08. 2021, 17:01

Un seism cu magnitudinea de aproximativ 7,2  grade Richter s-a produs sâmbătă după-amiaza în vestul Haiti, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Cu mai puțin de jumătate de oră mai devreme, un alt cutremur cu o magnitudine asemănătoare s-a produs în Alaska. Pe lângă caniculă, incendii și inundații, anul 2021 a adus și aproape 20 de cutremure cu magnitudini majore.

Cutremurul s-a produs la 0ra 15:29 (ora României) la o distanţă de 8 kilometri de oraşul Petit Trou de Nippes din Haiti  şi la o adâncime de 10 kilometri, a precizat USGS. Au fost afectate regiuni din Bahamas, Republica Dominicană, Jamaica, Haiti, Puerto Rico, Insulele Turks şi Caicos, Insulele Îndepărtate ale S.U.A. și Cuba.

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a raportat la rândul său un seism în regiune, cu o magnitudine evaluată la 7,6. Menționăm că magnitudinea exactă poate fi calculată ulterior, în primele minute de la producerea cutremurului fiind vorba doar despre evaluări.

SUA: Nu a fost emisă alertă de tsunami după seism

Sistemul pentru avertizare în caz de tsunami din Statele Unite a anunţat că nu a fost emisă alertă de tsunami după seism.

Un seism cu magnitudinea 7 s-a produs la 14 august 2021, în peninsula Alaska, a anunţat Centrul Seismologic Euro-mediteranean (EMSC), potrivit Reuters. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, conform EMSC.

Alte cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în anul 2021

28 iulie – Un puternic seism cu magnitudinea 8,2 s-a produs la mică adâncime în Peninsula Alaska, urmat de o alertă de tsunami în regiune. Cutremurul s-a produs la o distanţă de circa 91 de kilometri sud-est de oraşul Perryville, Alaska, şi la aproximativ 800 de kilometri de Anchorage, cel mai mare oraş din Alaska. A fost urmat de şapte replici, două dintre acestea cu magnitudine de peste 6, potrivit USGS.
26 iulie – Un seism cu magnitudinea de 6,3 s-a produs în apropierea insulei indoneziene Sulawesi.
24 iulie – Un cutremur puternic s-a produs în Filipine, nefiind semnalate pagube semnificative. Cutremurul cu magnitudinea de 6,7 s-a produs în insula Luzon, la o adâncime de 112 km. O replică cu magnitudinea de 5,8 a urmat câteva minute mai târziu, de asemenea, la o mare adâncime.
22 iulie – Un cutremur cu magnitudinea 6,7 a fost înregistrat la sud-vest de Panama, în Oceanul Pacific, fără victime sau pagube materiale. Seismul, la o adâncime de 10 kilometri în Oceanul Pacific, în largul recifului Punta Burica, în provincia Chiriqui.

20 martie – Un seism cu magnitudine 7,2 revizuită ulterior la 6,9 s-a produs la o adâncime de circa 60 de kilometri în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Miyagi, Japonia. O alertă de tsunami, emisă după seism a fost ridicată după circa o oră, punând astfel capăt măsurilor de evacuare care vizau mii de locuinţe.
19 martie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a fost resimţit la Nagqu, în Regiunea Autonomă Tibet din sud-vestul Chinei.
18 martie – Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Algeriei, provocând panică printre locuitori, fără a se solda cu victime.
4 martie – Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în Insulele Kermadec, care aparţin de Noua Zeelandă. În aceeaşi zi, un alt seism puternic, care a avut magnitudinea 7,2, s-a produs în largul estului Insulei de Nord a Noii Zeelande, ducând la declanşarea unei alerte de tsunami care a fost ulterior retrasă.

18 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în sud-vestul arhipelagului Vanuatu din Pacificul de Sud, fără ca autorităţile să raporteze victime sau pagube materiale.
16 februarie – Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,2 a lovit Port Vila, capitala arhipelagului Vanuatu din Oceanul Pacific. Cutremurul a fost urmat de două replici cu magnitudinea 5,5 şi 5,7, fără să se înregistreze victime sau pagube materiale.
13 februarie – Un seism cu magnitudinea de 7,1 s-a produs, la 13 februarie 2021, în largul coastelor prefecturii Fukushima, în estul Japoniei, la o adâncime de 60 de kilometri şi nu a fost emis un avertisment de tsunami. Cutremurul a fost resimţit în capitala Tokyo.
3 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la sud-est de Insula Paştelui, la o adâncime de 10 kilometri, epicentrul fiind localizat la aproximativ 1.483 de kilometri sud-est de localitatea Hanga Roa de pe această insulă din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al Republicii Chile.

15 ianuarie – Cel puţin 84 de persoane (conform bilanţului din 18 ianuarie 2021) şi-au pierdut viaţa în urma unui seism cu magnitudinea de 6,2, în insula indoneziană Sulawesi. Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km.
6 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 km adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 km sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.
3 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km