După ce au salvat vieți în pandemie și nu numai, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara au primit diplome de „criminali naziști”. Poliția a deschis o anchetă

Publicat: 05 04. 2022, 22:07

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, cel mai important spital COVID din vestul țării, au primit, pe adresa instituției, diplome de „criminali naziști”.

Conducerea unității sanitare a anunțat imediat Poliția, care a deschis o anchetă în acest caz, informează Adevărul.

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Timiș a informat sursa citată că nu are o situație a agresiunilor la care au fost supuși medicii din județ. Cu toate acestea, numărul cazurilor de agresiune la adresa personalului medical de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara a crescut foarte mult în pandemie.

Cele mai multe cazuri au fost ale unor pacienți care insistau să fie externați sau care voiau să le fie prescris doar tratamentul pe care ei îl considerau potrivit.

„Foarte multe agresiuni s-au înregistrat în rândul colegilor, în special a medicilor şi a asistentelor de la coronasceptici care nu credeau că există COVID, credeau că e o lucrătură mondială. Au fost cazuri în care s-au ridicat şi au cerut externarea la cerere, aşa numita agresiune pe actul medical”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, Cristian Oancea.

Medicul Oancea a fost și el unul dintre cei care au primit o astfel de „diplomă”.

„Bineînţeles că am anunţat organele abilitate. Dacă mă făceau comunist, o înrămam, că muncesc de dau în brânci, dar să mă facă nazist, asta nu suport”, a declarat medicul Cristian Oancea, potrivit căruia, împreună cu diplomele au fost trimise şi CD-uri care dovedesc „crimele” medicilor.

Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara nu este singurul care s-a confruntat cu asemenea situații

Din nefericire, și medicii de la alte spitale se confruntă cu asemenea agresiuni. La Spitalul Județean Timișoara, cei mai expuși sunt angajații de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU).

Șeful UPU, medicul Mihai Grecu, spune că sunt situații în care pacienții ar trebui să le spună „mulțumesc” celor care i-au salvat, dar primesc în schimb înjurături.

„Din fericire, violenţă fizică nu am avut în ultima perioadă, dar din punct de vedere al impactului e violenţa verbală. E neîncrederea asta care a fost sădită între pacient şi medic. Tu te chinui să pui un diagnostic corect, să găseşti o soluţie şi nu numai că nu îţi spune un mulţumesc în treacăt, ci te mai şi înjură. Asta creează la nivelul personalului o nemulţumire şi o frustrare foarte mari”, a declarat medicul Mihai Grecu.