Efectele Brexit: Exporturile britanice de alimente și băuturi către UE au scăzut cu peste două miliarde de lire în primul trimestru din 2021

Publicat: 16 12. 2021, 19:46
Efectele Brexit: Exporturile britanice de alimente și băuturi către UE au scăzut cu peste două miliarde de lire în primul trimestru din 2021

Noile cifre au arătat că exporturile de alimente și băuturi din Marea Britanie către UE au scăzut cu aproape un sfert în cele nouă luni de la intrarea în vigoare a acordului de Brexit al lui Boris Johnson, comparativ cu nivelurile de dinaintea pandemiei, cu o pierdere de 2,4 miliarde de lire sterline în vânzări, relatează The Independent.

Exporturile către marile piețe europene au fost puternic afectate, vânzările către Spania scăzând cu mai mult de jumătate (50,6%) față de nivelurile din 2019, către Germania cu 44,5% și către Italia cu 43,3%, potrivit Federației pentru alimente și băuturi. Vânzările către cea mai mare piață de peste mări a industriei, Republica Irlanda, au scăzut cu mai mult de un sfert.

Liderii din industrie au avertizat că scăderea ar putea fi „aici pentru a rămâne”, într-o lovitură nu numai pentru aspirațiile „Marii Britanii globale” ale domnului Johnson, ci și pentru planurile sale de a „nivela” părțile dezavantajate ale țării.

FDF a declarat că scăderea vânzărilor ar putea fi pusă atât pe seama noilor bariere în calea comerțului create de Brexit și de Acordul de Comerț și Cooperare (TCA) încheiat de dl Johnson cu Bruxelles, cât și pe seama pandemiei globale Covid-19.

Cifrele au arătat că vânzările britanice de produse alimentare și băuturi pe piețele din afara UE au crescut cu 11% în primele trei trimestre din 2021, sugerând că Brexit este de vină pentru cea mai mare parte a pierderilor comerciale cu Europa. Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) au fost cele mai afectate.

În total, exporturile de alimente și băuturi din Marea Britanie au scăzut cu 2,7 miliarde de lire sterline (15,9%) în primele trei trimestre din 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Scăderea vânzărilor către UE a totalizat 2,4 miliarde de lire sterline (23,7%).

Organizația comercială a făcut apel la miniștri să colaboreze în mod constructiv cu Bruxellesul pentru a îmbunătăți funcționarea TCA, care prevede importuri și exporturi de bunuri fără taxe vamale, dar introduce multe bariere birocratice netarifare în calea comerțului, în comparație cu acordurile de care Marea Britanie se bucura în calitate de membru al UE.

Dominic Goudie, șeful departamentului de comerț internațional al FDF, a declarat: „Este extrem de dezamăgitor să vedem cât de grav a fost afectat comerțul nostru cu UE, cei mai afectați fiind cei mai afectați cei mai mici exportatori ai noștri. Este esențial ca guvernul să colaboreze în mod constructiv cu UE pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a Acordului comercial și de cooperare, pentru a se asigura că acesta funcționează pentru micile întreprinderi, altfel această recesiune va fi aici pentru totdeauna.

„Recentul anunț al guvernului britanic privind planurile de a duce mai departe propunerile FDF de a înființa un nou Consiliu pentru exportul de alimente și băuturi și de a pune în aplicare un nou sprijin pe piață sunt binevenite. Este vital ca guvernul britanic și națiunile descentralizate să continue să colaboreze cu industria pentru a pune în aplicare un nou model de parteneriat pentru a sprijini exportatorii de alimente și băuturi.

Importurile din Uniunea Europeană sunt grav afectate de Brexit

Între timp, importurile din UE au fost, de asemenea, grav afectate de Brexit, scăzând cu aproape 11% în cele nouă luni până în septembrie, în comparație cu nivelurile de dinainte de Covid – echivalentul a peste 2,5 miliarde de lire sterline în termeni de numerar.

Importurile din Olanda au scăzut cu 19%, cele din Irlanda cu 20,1% și cele din Germania cu 33,1%.

Implementarea întârziată a controalelor Brexit asupra importurilor de produse din UE va avea un impact suplimentar asupra costului și disponibilității aprovizionării cu alimente și băuturi din UE în 2022, inclusiv asupra ingredientelor esențiale și a materiilor prime necesare producătorilor britanici.