Efectul TVA 19% în turism. Horeca anunță un val de concedieri în Ospitalitate
Una din măsurile prin care se încearcă reducerea deficitului bugetar ar fi creșterea cotei de TVA la 19% pentru restaurante, hoteluri, baruri și cafenele. Cei din industrie avertizează că măsura va avea efecte nedorite scumpiri în nota de plată, insolvențe în lanț și concedieri, în contextul în care 40% dintre firmele din sector sunt deja pe marginea prăpastiei. Ce nu spun hotelierii, există deja o lipsă de personal calificat în industrie pe care n-o ocupă nici Nepalul.
Patronii din industria HoReCa au avertizat, joi, într-o conferință de presă, că este nevoie de menținerea cotei reduse de TVA de 9% pentru restaurante și serviciile conexe, în contextul scenariilor luate în calcul pentru stabilizarea deficitului bugetar. Cu o zi înainte, făcând referire la deficitul bugetar, președintele Nicușor Dan spusese, în cadrul unei conferințe de presă, că România plăteşte o pizza medie şi mănâncă una mare şi a adăugat că această diferenţă trebuie să fie plătită de cineva.
Ironic, coferința cu microfoane la vedere a avut loc la celebrul stabiliment Pescăruș din Herăstrău, locul unde nu exista scumieră sau sutien neracordate, în vremurile prospere ale comunismului.
Pizza ca la Herstrău
Despre pizza au încercat și cei din industria ospitalității să arate care va fi rezultatul majorării cotei de TVA de la 9% la 19% pentru tot ceea ce înseamnă restaurante, cafenele, baruri sau hoteluri. Însă, deși s-ar strânge bani la buget, costurile pentru români ar crește. Impactul ar putea fi unul și mai mare, având în vedere că 40% dintre firmele care activează în domeniul Horeca sunt într-o situație dificilă și riscă să își pună lacătul pe ușă.
Datele oficiale ne arată că numărul turiștilor în luna aprilie a crescut cu doar 1% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar în zona montană a stagnat. Pe perioada pandemiei, industria a beneficiat de o cotă redusă de TVA de 5% iar din 2022 a trecut la cota standard de 9%