EXCLUSIV| Cum a ajuns un copil de 12 ani să plângă la propriul său mormânt și cazul a devenit una dintre cele mai mari erori judiciare: „Mami, sunt eu, Claudiu”

Publicat: 28 01. 2022, 15:30
Actualizat: 28 01. 2022, 15:49
Sursă foto: Pixabay/Gândul

Șase la sută din hotărârile pronunțate de instanțele judecătorești din România sunt erori judiciare, estima, într-un interviu pentru Gândul din 2011, preşedintele de atunci al Consiliului Superior al Magistraturii, Horațius Dumbravă.

Comisarul Traian Tandin, unul dintre cei mai cunoscuți criminaliști ai Poliției Române, a dedicat volume întregi erorilor judiciare din România. În peste 600 de pagini acesta „a disecat” cazurile în care oameni acuzaţi de crimă au fost închişi, în arest preventiv sau în puşcărie, pentru ca în cele din urmă să fie achitați. De la asasinarea fostei miss România până la cazul doctoriței Călin sau misterul omorului de la Râpa Neagră, comisarul a relatat cazurile care au reprezentat o palmă pe obrazul justiției.

Un caz pe care comisarul l-a avut în atenția sa și pe care îl relatăm este cel al lui Claudiu Novac, copilului de 12 ani care a plâns la propriul său mormânt din cauza unor greșeli făcute de anchetatori.

Familia Novac, din Craiova, avea patru copii, printre care și pe Claudiu, un elev de 12 ani. Pe 19 iunie 1997, Claudiu a furat de la bunici două milioane și a fost prins de Poliție cheltuindu-și banii alături de alți colegi, la mașinuțele dintr-un parc de distracții. Temându-se că va fi certat, Claudiu a fugit și din acea seară nimeni nu l-a mai văzut. Toate apelurile disperate ale părinților au fost în zadar.

După 19 zile a apărut cadavrul

Pe 29 iunie 1997, mama lui Claudiu a fost chemată la morga Spitalului Municipal de către doi polițiști. Femeia povestea că, în drum spre spital se gândea doar că-i mai murise o fetiță de 4 ani și nu ar suporta și pierderea lui Claudiu.

„Pe masa de la morgă se afla un copil, învelit într-o pătură. La identificarea cadavrului au apărut și bunicii lui Claudiu, însoțiți de câțiva vecini. Înfricoșați parcă de imaginea copilului înecat, oamenii au recunoscut că era cadavrul lui Claudiu Cristian Novac. Soții Novac au luat cadavrul acasă și l-au vegheat o noapte întreagă. Ulterior, polițiștii  au analizat probele și au dat verdictul că băiețelul familiei Novaci a fost găsit mort, astfel că acesta a fost înmormântat a doua zi la cimitirul de lângă aeroport”, relata criminalistul.

”Mami, sunt eu, Claudiu”

Familia Novac a continuat să-și crească ceilalți trei copii. La două luni distanță, un telefon le-a tulburat liniștea soților Novac. „Alo, mami, sunt eu, Claudiu. Vreau să vin acasă”.

„Cu vocea tremurândă, Mariana l-a implorat pe fiul său să se întoarcă acasă. Seara, cei doi părinți îngenuncheau în fața lui Claudiu revenit acasă în carne și oase”, descrie criminalistul Tandim în volum său.

Copilul fusese vândut pe 500.000 de lei

Claudiu a recunoscut că a plecat de acasă de teama tatălui său, care aflase de banii furați de la bunici. În seara de 10 iunie, băiatul a dormit pe o bancă în gară, iar a doua zi a urcat într-un accelerat de București. A ajuns în cele din urmă în Ploiești, unde a cunoscut un bărbat căruia i se spunea „Calo”.  Băiatul a mărturisit că a fost vândut de renumitul Calo unui alt bărbat, zis „Gandi”, pe 500.000, pentru ca în cele din urmă să ajungă la așa-zisul „Maci”.

Timp de două luni, Claudiu a fost nevoit să fure și să cerșească. Într-o dimineață, când supraveghetorii lui nu erau atenți, copilul a fugit la telefon și a sunat acasă. În cele din urmă, a reușit să fugă și s-a urcat în primul tren spre București.

„Am cheltuit aproape 5 milioane de lei cu înmormântarea. Acum nimic nu mai contează. Suntem fericiți că băiatul nostru trăiește. Cel care zace acolo în mormânt, însă, a avut o soartă amară”, delara mama lui Claudiu.

„Păcat că a murit. Era și el un suflet ca și mine. Poate că acum părinții lui îl caută așa cum m-au căutat și ai mei”, a relatat băiețelul anchetatorilor de la vremea aceea.

Statistica nu minte

Erorile judiciare reprezintă o palmă pe obrazul justiţiei. Încercăm să stopăm pe cât posibil acest fenomen, care nu există numai în România. Ştiţi foarte bine că şi în Statele Unite există erori judiciare. Dar, totuşi, trebuie spus că procentul erorilor judiciare nu este atât de mare pe cât spune percepţia publică. Doar 6 la sută dintre hotărârile judecătoreşti sunt clasate sau desfiinţate de către instanţele superioare. Aceasta este statistica, iar statistica nu minte”, declara într-un interviu pentru Gândul judecătorul Horațius Dumbravă.

Citește și

Incredibila poveste a Titei Cristescu, câștigătoarea Miss România care a fost omorâtă. Criminalul i-a mărturisit unui preot, pe patul de moarte, motivul pentru care a ucis-o pe tânără

Crima pasională care a îngrozit România: Doctorița de 35 ani care a tranșat-o pe soția amantului și i-a aruncat rămășițele în tot Ploieștiul (Partea II)