EXCLUSIV | Mărturia criminalului Marian Clită, reaudiat de instanța supremă în dosarul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu: “Dacă era dus la timp la spital, era salvat”

Publicat: 06 09. 2022, 20:47

Marian Clită, ucigașul disidentului Gheorghe Ursu, a dat din nou declarații la instanța supremă, în dosarul foștilor ofițeri de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş. După ce a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru uciderea lui Gheorghe Ursu, iar acum este încarcerat după o altă crimă, comisă în 2010, când era eliberat condiționat, Marian Clită a ajuns din nou în fața judecătorilor, în calitate de martor. El le-a spus magistraților că sunt trei vinovați pentru moartea lui Gheorghe Ursu, în noiembrie 1985, și că dacă medicul i-ar fi acordat tratamentul de urgență și ar fi decis rapid să-l ducă la un spital, disidentul ar fi supraviețuit după ce el l-a bătut în celula Arestului.

Dosarul în care foștii ofițeri de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş sunt acuzați în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu se judecă de mai bine de cinci ani. Curtea de Apel București i-a achitat, în octombrie 2019, după ce le-a schimbat încadrarea din crime împotriva umanității în tratamente neomenoase.

Procurorii Parchetului instanței supreme au contestat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), unde dosarul se judecă din aprilie 2020 și a avut până acum 22 de termene de judecată.

În timpul judecării dosarului, președintele completului de la ICCJ, judecătorul Ștefan Pistol, s-a pensionat, așa că un alt magistrat i-a luat locul. Dosarul nu a fost reluat de la zero, însă s-a decis reaudierea unor martori, printre care și deținutul Marian Clită.

Adus sub escortă din Penitenciarul Rahova la instanța supremă, marți, Marian Clită a dat din nou declarații despre ce s-a întâmplat în 16 noiembrie 1985, când l-a bătut până la moarte pe inginerul Gheorghe Ursu, după ce ar fi fost mutat, intenționat, de Securitate în aceeași celulă cu disidentului din timpul regimului comunist.

Marian Clită le-a spus judecătorilor că Gheorghe Ursu a murit pentru că medicul Arestului nu i-ar fi acordat tratamentul de urgență și nu l-ar fi mutat la un spital.

“Doctorul a fost de vină pentru moartea lui Gheorghe Ursu”, a susținut deținutul.

Marian Clită a mai spus că sunt mai mulți responsabili pentru moartea disidentului, printre care i-a enumerat nu doar pe colonelul (r) Tudor Stănică, șeful Direcției de Cercetări Penale a Miliției în anii ’80 – pentru neglijențele în serviciu, întrucât “nu a dispus să fie dus la timp la Spitalul Jilava”, ci și pe Mihail Creangă, fostul șef de Arestului Miliției – pentru că “nu a folosit toate competențele pentru ca Ursu să fie dus de urgență la spital”, precum și pe colonelul Scarlat, care nici măcar nu a ajuns să fie anchetat. Mai mult, Clită susține că cel din urmă ar fi principalul vinovat al celor întâmplate.

Clită le-a mai spus judecătorilor că întârzierea mutării lui Gheorghe Ursu la un spital a fost intenționată, fiind legată de anchetarea acestuia de ofițerii de securitate.

“Dacă era dus la timp la spital, era salvat”, a spus ucigașul disidentului Gheorghe Ursu, în declarația de martor data în procesul lui Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş.

Marian Clită a declarat și că, în data de 16 noiembrie 1985, la ora 9:00, Gheorghe Ursu a fost dus de organele de Miliție la anchetă, care avea loc la etajul 1 al unei clădiri alăturate Arestului, și s-a reîntors în celulă în jurul orei 12:00. Când a revenit, Gheorghe Ursu era “puțin răvășitor, cu pete de sânge în jurul gulerului de la cămașă”. La scurt timp, deranjat de modul în care stătea colegul său de celulă, Marian Clită a început să îl lovească violent pe Gheorghe Ursu.

“Considerând că se mișca mai încet, m-am enervat și l-am lovit cu piciorul stâng în zona ombilicală”, a  spus Marian Clită în declarația data la ICCJ.

Ucigașul lui Gheorghe Ursu susține că atunci ar fi bătut în ușa celulei, pentru a cere ajutor, iar medicul i-ar fi făcut inginerului sedative. Revenit în celulă, Gheorghe Ursu ar fi dormit două ore, după care s-ar fi trezit cu o stare și mai rea, moment în care, susține Marian Clită, a chemat din nou persoanele care îi supravegheau. În acea noapte, Gheorghe Ursu a murit.

În acest dosar, alături de maiorul (r) Marin Pârvulescu și de colonelul (r) Vasile Hodiş, procurorii i-au trimis în judecată și pe George Homoştean, fost ministru de Interne, și Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului pentru Securitatea Statului, dar aceștia au decedat înainte ca procesul să înceapă la Curtea de Apel București.

Marian Clită a fost condamnat, în 2000, la 20 de ani de închisoare pentru uciderea lui Gheorghe Ursu. După ce a fost eliberat condiționat, Marian Clită a plecat din România și a recidivat. Pe 1 martie 2010, a comis o nouă crimă. El a ucis-o pe stewardesa Vera Vildmyren, o norvegiană de 42 de ani, într-o cameră de hotel din Copenhaga. A strangulat-o și a lovit-o cu o bară de metal, iar acum execută ultima parte a pedepsei.

”Am fost cu defunctul Gheorghe Ursu în aceeași cameră, în arestul IGM – DCP (circa 2 săptămâni) de dinaintea morții sale, care a survenit din cauza lipsei (posibil ostentativă) a doctorului din arest, care – în loc să dispună internarea acestuia (în acea sâmbătă, 16 noiembrie 1985) – i-a administrat câteva injecții anti-spastice și somnifere, cu toate insistențele (bătăi în ușa celulei nr. 35), fiindcă lui Ursu i-a fost rău progresiv și, în urma tratamentului, starea sa n-a fost îmbunătățită deloc”, dezvăluia Marian Clită într-una dintre scrisorile pe care le-a trimis redacției GÂNDUL, în luna februarie.

Despre decesul lui Gheorghe Ursu, Clită spunea că vinovăția se „împarte”:

”Moartea lui Ursu a survenit în urma unui picior pe care i l-am dat în zona ombilicală, deoarece îmi obtura unghiul de lumină în momentul lecturării «Cel mai iubit dintre pământeni». Dacă era dus la timp, nu murea niciodată, cu toate că îi rupsesem intestinul și, nedus la timp pentru a fi operat, a murit”.

”Nu regret nimic din ce-a fost”

Cazul ”Gheorghe Ursu” rămâne unul dintre cele mai mediatizate din istoria ultimilor 30 de ani în România. Dar Marian Clită a fost asociat, în 2010, și cu o altă crimă.

Atunci, a ucis o stewardesă norvegiană într-un hotel din Copenhaga (Danemarca). Despre acea faptă, deținutul își amintește secvențial:

”Fapta comisă în 2010, în Danemarca… După 3 zile s-a derulat nu tocmai cum am dorit. A murit o femeie (poate meritat, poate nu). Dar sigur am fost oripilat de comportamentul acesteia, care nu știu ce a gândit la acel moment. Nici acum nu prea realizez, dar cu siguranță nu puteam face sex pentru o jumătate de milion de dolari din care o sută de mii erau banii mei.

Așa că a murit și pentru că a fost cumplit de violentă (parcă eram într-o deturnare de avion). Nu regret nimic din ce-a fost, este clar…”, mărturisește Clită.

După ce a fost arestat pentru uciderea stewardesei Vera Vildmyren, Marian Clită a fost transferat în România, unde n-a mai fost căutat de familie, decât sporadic.

”Nu am făcut cereri pentru a fi liberat condiționat deoarece, în momentul în care am fost adus în România – fără a-mi da acordul și fără semnătura mea – știam că sunt «făcut» pentru termenul respectiv. În Danemarca, trebuia să fiu liber exact din 03.03.2017, fix la jumătatea pedepsei”, declara Marian Clită, în exclusivitate pentru GÂNDUL.

Cu toate acestea, Marian Clită spune că nu regretă nimic:

Nu am regrete, fiindcă afară eu trăiesc într-un an cât alții-n zece ani. Am executat circa 34 de ani în detenție (comunistă și aparent liber-democrată) și, dacă ar fi s-o iau de la început, tot așa aș fi, un evaluator al calității vieții oamenilor, răvășindu-le casele”.


PE ACELAȘI SUBIECT:

EXCLUSIV | Condamnat pentru uciderea unui celebru disident comunist, deținutul Marian Clită face mărturii cutremurătoare din închisoare: ”Nu regret nimic din ce-a fost, este clar”