EXCLUSIVITATE. La 82 de ani, unul dintre cei mai odioși torționari ai regimului Ceaușescu a obținut o nouă amânare a executării pedepsei! Tudor Stănică se sustrage de 18 ani condamnării la închisoare! Ce a motivat în fața Curții de Apel (DOCUMENT)

EXCLUSIVITATE. La 82 de ani, unul dintre cei mai odioși torționari ai regimului Ceaușescu a obținut o nouă amânare a executării pedepsei! Tudor Stănică se sustrage de 18 ani condamnării la închisoare! Ce a motivat în fața Curții de Apel (DOCUMENT)
EXCLUSIVITATE. La 82 de ani, unul dintre cei mai odioși torționari ai regimului Ceaușescu a obținut o nouă amânare a executării pedepsei! Tudor Stănică se sustrage de 18 ani condamnării la închisoare! Ce a motivat în fața Curții de Apel (DOCUMENT)

Tudor Stănică, unul dintre cei mai înspăimântători torționari ai regimului Ceaușescu, invocă – și astăzi – grave probleme medicale pentru a se sustrage de la executarea pedepsei primite în urmă cu 18 ani. Condamnat, în 2003, la 10 ani de închisoare pentru instigare la omor, fostul colonel a reușit să obțină amânare după amânare și se află, încă, în libertate. Zilele trecute, el a primit din partea Curții de Apel București încă o amânare de un an, până în 2022!

În 1985, pe vremea când era unul dintre șefii temutei Direcţii de Cercetare Penală, Tudor Stănică a ordonat unui deţinut de drept comun să îl ucidă în bătaie pe disidentul Gheorghe Ursu. De altfel, Marian Clită – cel care l-a bătut pe disidentul Gheorghe Ursu la ordinul colonelului Stănică – a executat 8 din cei 20 de ani la care a fost condamnat.

GÂNDUL.RO prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, informații-șoc din motivarea instanței de judecată în urma căreia torționarul Tudor Stănică a înregistrat o altă ”victorie” în instanță, obținând încă o întrerupere a pedepsei și susținând, prin intermediul avocatului său, că are o stare de sănătate precară. Practic, din actele medicale depuse la dosar reiese că fostul torționar se află ”cu un picior în groapă” și ”nu prezintă pericol pentru ordinea publică” dacă rămâne în libertate.

Disidentul Gheorghe Ursu, omorât în bătaie la ordinul lui Stănică. ”Peritonita”, cauza oficială a morții

Tudor Stănică era considerat înainte de ’89 un ”împătimit” al înspăimântătoarei metode de tortură ”Rotisorul”. Aceasta presupunea ca deţinutul să fie legat de mâini şi de picioare, iar apoi ghemuit şi suspendat pe-o bară de metal. Bara era învârtită întocmai ca în cazul un pui la rotisor, iar în tot acest timp gardienii  îl loveau pe deținut cu bâtele, mai ales în zona testiculelor, care era expusă.

În octombrie 2003,  Tudor Stănică a fost condamnat la 10 de ani de închisoare pentru asasinarea lui Gheorghe Ursu, iar în decembrie 2005 fostul general SRI Eugen Grigorescu (decedat în 2015) a fost condamnat la 3 ani de închisoare în cauza referitoare la dispariția jurnalului lui Gheorghe Ursu.

Disidentul Gheorghe Ursu, ucis în bătaie la ordinul lui Tudor Stănică

Disidentul Gheorghe Ursu a fost inginer, constructor, poet și scriitor, arestat în urma denunțului unei colege de serviciu care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. A murit din cauza bătăilor primite în timpul detenției.

Gheorghe Ursu a fost arestat pe 21 septembrie 1985, motivul fiind acela că ar fi deținut valută, ceea ce era interzis în acea perioadă. După arestare, a fost plasat în aceeași celulă cu Marian Cliță și Gheorghe Radu – zis Gicuță, recidiviști, iar gardienii au primit ordin să nu intervină, chiar dacă din spatele gratiilor se auzeau zgomote suspecte.

În fiecare zi, Gheorghe Ursu era scos din celulă și interogat dur de către către Securitate. Disidentul nu a rezistat decât până pe 17 noiembrie 1985, iar organele statului au notat drept cauză oficială a morții o „peritonită”.

Fostul torționar este mult prea ”bolnav” pentru a fi ținut în închisoare

De 18 ani încoace, de când a fost găsit vinovat, cel mai temut miliţian al anilor ’80 întocmește cerere după cerere de întrerupere a executării pedepsei de 1o ani, invocând motive medicale.

Torționarul Tudor Stănică ”fentează” de 18 ani executarea pedepsei cu închisoare

La începutul anului 2020, pe 15 ianuarie, Curtea de Apel București a admis una dintre numeroasele cereri ale lui Tudor Stănică şi i-a amânat cu încă un an executarea pedepsei.

Odiosul torționar a susținut atunci că suferă de multiple afecțiuni medicale, acestea fiind amplificate de vârsta înaintată – 81 de ani -, afecțiuni care necesită un tratament continuu și, bineînțeles, internări repetate în instituții medicale de specialitate.

”Afecțiunile medicale îl pun în imposibilitatea de a executa pedeapsa de 10 ani închisoare. Nu prezintă pericol public”

Înainte însă de încheierea perioadei de amânare, Tudor Stănică și-a urmat, încă o dată, scenariul care îl ajută să scape de efectuarea pedepsei de 10 ani de închisoare.

Astfel, pe data de 11 noiembrie a anului trecut, fostul colonel de Miliție a depus o altă acțiune prin care solicită întreruperea executării pedepsei, iar motivul este același – probleme medicale deosebit de grave.

Avocatul fostului colonel de Miliție a solicitat efectuarea unei expertize medico-legale prin care ”să se constate dacă afecțiunile medicale de care suferă Tudor Stănică îl pun în imposibilitatea de a executa pedeapsa de 10 ani închisoare”, pedeapsă aplicată prin sentința penală nr. 49 din 14.07.2003, pronunțată de Curtea de Apel București și rămasă definitivă prin decizia penală nr. 4404 din 10.10.2003 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală.

Fostul torționar care a comandat uciderea lui Gheorghe Ursu a menționat că are vârsta de 82 ani și 10 luni, plus multiple afecțiuni care necesită tratament continuu și internări repetate în instituții medicale de specialitate, care nu pot fi tratate în rețeaua sanitară a Administrației Naționale a Penitenciarelor.

La data de 27.05.2020, Stănică a fost internat, iar în urma analizelor efectuate a rezultat o listă aproape nesfârșită de afecțiuni, listă prezentată ÎN EXCLUSIVITATE, de GÂNDUL.RO.

  • Stenoza aortică degenerativă largă
  • Insuficiență mitrală degenerativă grd.III
  • Calcificare de inel mitral posterior
  • Insuficiență tricuspidiană grd II
  • Pericardită lichidiană minimă,
  • BRD major,
  • BCI angor cls III SCC,
  • Sechele infarct miocardic,
  • HTA E grd OMS cls risc foarte înalt cu salturi hipertensive necontrolate terapeutic,
  • AIT în antecedente
  • Anevrism VS mic
  • Aritmie extrasistolică ventriculara recent apărută,
  • Diabet zaharat tip II dezechilibrat, cu dietă,
  • Dislipidemie mixtă cu Hipertrigliceridimie formă severă în tratament cronic,
  • Steatoză hepatică,
  • Formațiuni secundar hepatice multiple,
  • Tumoare vezicală operată, reoperată și tratată chimio și radio-terapie, conform raportului de examinare medicală din 27.05.2020.

Însă asta nu este totul, fiindcă au fost efectuate analize medicale și la nivel cranio-cerebral nativ și investigații IRM Coloană cervicală + toracală + lombară nativ, iar rezultatele au fost următoarele:

  • Fără acumulări hemoragice intracraniene cu alură recentă.
  • Fără plaje hipodense nativ sugestive pentru leziuni ischemice acute.
  • Atrofie cerebrală și cerebeloasă bilateral.
  • Structurile liniei mediane în poziție normală.
  • Sistem ventricular simetric față de linia mediană, cu dimensiuni crescute în contextul atrofiei.
  • Spații cisternale bazale libere.
  • îngroșarea mucoasei la nivelul sinusurilor maxilare, frontale și celulelor etimoidale.
  • Tasare de tip cronic la nivelul vertebral TI 1,
  • Discartroză C5 cu afectare radiculară de partea dreaptă.
  • Fără compresiune medulară cervicală sau toracală; fără leziuni expansive osoase evidențiabile la examenul nativ C-T-L.
  • Modificări degenerative discale L2 și L5 cu afectare radiculară L3 stg și L5-S1 bilateral fără fragmente.

În perioada 09-17.07.2020, Tudor Stănică a fost internat la Spitalul Clinic (…), Secția Psihiatrie, iar medicii au constatat, în urma analizelor, că fostul torționar are și tulburări depresive recurente.

  • Diabet mellitus tip 2 cu control slab;
  • Tulburare depresivă recurentă, episod actual moderat;
  • Alte boli multiple ale valvelor;
  • Hipertensiunea esențială (primară);
  • Cardiopatie ischemică cronică, nespecificată;
  • Sechelele infarctului cerebral.

”Actele medicale au confirmat agravarea stării de sănătate, urmărirea tratamentului medical indicat și prezentarea cu regularitate la instituțiile medicale pentru verificarea evoluției stării de sănătate, în condițiile în care pandemia cu virusul SARS Cov-2 (COVID 19) a determinat medicii să-i aplice în continuare tratamentele stabilite anterior pentru a evita pe cât posibil deplasarea în afara domiciliului, având în vedere toate aceste afecțiuni ce pot constitui comorbidități, și încadrarea în categoria de vârstă cu risc maxim în cazul contactării respectivului virus”, se precizează în motivarea instanței de judecată.

(Tudor Stănică)… a mai solicitat să se constate că întreruperea executării pedepsei dispuse nu prezintă pericol pentru ordinea publică, având în vedere că această măsură mai fost dispusă anterior prin mai multe hotărâri judecătorești, începând cu data de 16 aprilie 2004, iar în toată această perioadă a urmat tratamente medicale recomandate, a respectat condițiile impuse de către instanța de executare și nu a mai săvârșit nicio faptă de natură penală sau contravențională, respectând strict ordinea de drept”

Extras din motivarea Curții de Apel

”Suferă de o boală care nu poate fi tratată în rețeaua sanitară a ANP”

Pe data de 17.11.2020, Curtea de Apel a dispus efectuarea unei expertize medico-legale din care să rezulte dacă Tudor Stănică suferă de o boală care nu poate fi tratată în rețeaua sanitară a Administrației Naționale a Penitenciarelor și care face imposibilă executarea imediată a pedepsei și dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia sub pază permanentă în rețeaua sanitară a Ministerului Sănătății.

Pe data de 18.12.2020, INML a înaintat la dosar raportul de nouă expertiză medico-legală.

Tudor Stănică ”suferă de afecțiuni multiple de natură cardiovasculară și neurologic-psihiatrică, care sunt nevindecabile și cu o evoluție deteriorativă, determinând dependență socială, fiind necesară îngrijirea sa permanentă din partea unor terțe persoane, iar aceste boli presupun internări periodice în unități sanitare de profil ce aparțin rețelei sanitare a Ministerului Sănătății”, se menționează în respectivul raport trimis de INML.

Apărătorul lui Tudor Stănică a cerut ca judecătorii să constate că ”internarea medicală sub pază permanentă este irealizabilă în mod concret, întrucât ar fi de natură nu numai să agraveze prognosticul și așa rezervat, cu reducerea speranței de viață, dar și să nu permită atingerea scopului special al aplicării pedepsei cu închisoarea”.

”De asemenea, s-a concluzionat că Tudor Stănică se află în imposibilitatea executării imediate și de perspectivă a pedepsei privative de libertate în regim penitenciar pe o perioadă de cel puțin 1 an de zile”

Având raportul INML, fostul torționar – pe data de 26 ianuarie a acestui an – a solicitat ”admiterea cererii de întrerupere a executării pedepsei”. Mai mult, ”a solicitat să se constate că de la momentul la care instanța de executare a acordat întreruperile executării pedepsei, condamnatul nu a mai săvârșit alte fapte”.

”În ceea ce privește perioada de întrerupere, Tudor Stănică a solicitat să se aibă în vedere data la care expiră actuala întrerupere, respectiv la data de 12 aprilie 2021”

Déjà vu dureros. Torționarul Stănică obține o nouă amânare a executării pedepsei

În consecință, torționarul care a comandat uciderea disidentului Gheorghe Ursu ”bifează” încă o victorie, iar executarea pedepsei cu închisoare este, încă o dată, amânată, pe o durată de 1 an, începând cu 12 aprilie 2021 și până în 2022.

Tudor Stănică nu poate pleca din țară, trebuie să fie luat în evidență de Poliție și nu își poate schimba domiciliul fără a primi încuviințarea instanței. Ceea ce, prin comparație cu cei 10 de detenție la care a fost condamnat, este de-a dreptul ”liniștitor”.

”Dispune prelungirea întreruperii executării pedepsei de 10 ani închisoare aplicată condamnatului prin sentința penală nr. 49/14.07.2003 a Curții de Apel București – Secția II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 4403/2003 a Curții Supreme de Justiție, pe o durată de 1 an, începând cu data de 12 aprilie 2021 (dată la care expiră întreruperea executării pedepsei dispuse anterior prin sentința penală nr. 2/F/15.01.2020 a Curții de Apel București – Secția a II-a Penală).

În baza art. 590 alin.1 C.p.p., dispune ca pe durata întreruperii executării pedepsei condamnatul să respecte următoarele obligații:

  • să nu depășească teritoriul României;
  • să ia legătura cu organul de poliție în a cărui rază teritorială domiciliază în trei zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri pentru a fi luat în evidență și a stabili mijlocul de comunicare permanentă, precum și să se prezinte la instanța de executare ori de câte ori este chemat;
  • să nu-și schimbe locuința fără încuviințarea instanței – Curtea de Apel București – Secția a II-a Penală;
  • să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte nicio categorie de arme;
  • să se prezinte de îndată la unitatea sanitară la care urmează să facă tratamentul.

Atrage atenția petentului-condamnat că în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor stabilite se va dispune revocarea întreruperii executării pedepsei”, se precizează în motivarea Curții de Apel din data de 26 ianuarie 2021, prezentată, ÎN EXCLUSIVITATE, de GÂNDUL.RO.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii prezintă ultimele noutăți
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii