EXCLUSIV | Termoenergetica îl avertizează pe Nicușor Dan că va intra în insolvență. Datoriile companiei în aprilie vor depăși un miliard de lei | DOCUMENT

Publicat: 23 03. 2022, 16:41
Actualizat: 23 03. 2022, 17:10

Șefii Termoenergetica (fostă RADET) au trimis, miercuri, o adresă către Primăria Capitalei, respectiv către Nicușor Dan, prin care avertizează că această companie ar putea intra în insolvență din cauza datoriilor foarte mari pe care le are către partenerii comerciali. Potrivit documentului intrat în posesia Gândul, obligațiile de plată ale Termoenergetica sunt de peste un miliard de lei.  

„În prezent, Compania Municipală Termoenergetica București S.A., se află într-o situație critică din punct de vedere economic, din mai multe cauze:

Neplata la termenul scadent a compensației datorată de municipalitate pentru diferența de preț la energia termică furnizată populației, nerespectarea de către UAT a prevederilor Contractului de Delegare a Gestiunii Directe a Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică în Arealul deservit de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Termoenergetică București-llfov.

Ca urmare, compania are de încasat în prezent de la bugetul local, suma de 328.939.147,12 lei inclusiv TVA, reprezentând compensația pentru diferența de preț la energia termică furnizată populației în lunile decembrie 2021 (parțial) și ianuarie 2022”, se arată într-o adresă trimisă miercuri de conducerea Termoenergetica către Nicușor Dan – document semnat de directorul general al companiei, Claudiu Crețu.

Potrivit documentului, până în data de 25.03.2022, se va depune la PMB și decontul de compensație pentru energia termică furnizată populației în luna februarie 2022, în valoare de 268.502.340,19 lei, astfel datoria municipalitilii față de companie se va ridica la suma totală de 596.827.527,31 lei inclusiv TVA.

„Această situație va presupune implicit declararea insolvenței CMTEB”

Mai mult, se arată în adresă, deficitul de cash, estimat la sfârșitul lunii aprilie 2022, se ridică la suma totală de un miliard de lei, care reprezintă obligațiile de plată care vor depăși data scadentă față de partenerii comerciali.

„Astfel, această situație va presupune implicit declararea insolvenței CMTEB, cu toate consecințele ce derivă din aceasta. Pe lângă acest risc major, riscurile posibile identificate în acest scenariu amintim:

  • conturi poprite atât de către ANAF, cât și de către furnizorii de energie termică;
  • neplata drepturilor salariale, inclusiv contribuțiile aferente, situație care poate
    escalada într-un conflict de muncă;
  • imposibilitatea prestării serviciului de utilitate publică”, se arată în documentul intrat în posesia Gândul.