Explicațiile unui specialist după defecțiunea de la ventilatoarele TIR-ului ATI de la „Victor Babeș”

Publicat: 15 04. 2021, 09:00
Un tânăr a murit de COVID-19 Sursă foto: Profimedia.ro

Cererea de oxigen la nivelul spitalelor în pandemia de coronavirus a explodat comparativ cu anii trecuți. Tuburile de oxigen ajung în spitale cu instrucțiuni tehnice de utilizare, cât și instrucțiuni din punct de vedere al protecției muncii, spune Ionuț Ciubotaru, fostul director de operațiuni al firmei Linde Gaz România, unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze medicinale. Despre blocarea mai multor ventilatoare simultante, așa cum s-a întâmplat la Spitalul „Victor Babeș”, Ciubotaru spune că „probabilitatea este mică, însă nu este exclusă”.

Ionuț Ciubotaru a lucrat 21 ani în domeniu, iar cererea de oxigen în spitale, în anul 2020 „a fost infinit mai mare”, comparativ cu alți ani, spune Ciubotaru pentru GÂNDUL.RO.

„În anul 2020 a fost groaznic, eforturile colegilor si al oamenilor care lucrează în domeniu a fost unul foarte mare. Au lucrat încontinuu și au făcut niște lucrurie extraordinare, și în primul rând au făcut-o pentru cauza umană”, spune fostul director de operațiuni al firmei Linde Gaz România.

Cum este distribuit oxigenul în spitale

Atunci când oxigenul este distribuit în spitale, acesta vine la pachet cu instrucțiuni de utilizare, cât și instrucțiuni din punct de vedere al protecției muncii.

Întrebat dacă se poate ajunge la blocarea simultantă a ventilatoarelor, așa cum s-a întâmplat și la unitatea mobilă de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș”, Ionuț Ciubotaru a spus că acest lucru nu este exclus.

Este ca orice mașinărie, ca orice instrument electric, mecanic și poate avea un faillure, poate avea momente de oprire. Probabilitatea este mică, însă nu este exclusă. Nu știu ce se-a întâmplat acolo, însă, în general, da, pot exista două defecțiuni simultane.Furnizorul este cel care pune la punct un dosar cu toată documentația și face un proces verbal de predare. Beneficiarul verifică respectiva documentație și în cazul în care observă că ceva lipsește refuză semnarea procesului verbal. Sunt lucruri absolut legale”, spune Ionuț Ciubotaru.

LINDE: „TIR-urile ATI au instalații proprii de distribuție a oxigenului”

Compania Linde Gaz România, unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze medicinale, a încheiat pe date de 5 aprilie, un contract pentru „lucrări de alimentare cu oxigen medicinal ale containerului mobil ATI”, cu Spitalul „Victor Babeș” din Capitală.

Potrivit datelor din SEAP, valoarea acestui contract se ridică la suma de 20.281 lei, aproximativ 4.100 de euro. Într-un răspuns pentru GÂNDUL.RO, reprezentanții Linde Gaz România au precizat că „TIR-urile ATI au instalații proprii de distribuție a oxigenului medical la interior, dotate cu un panou pentru reglarea presiunii”, menționând că acestea nu au fost furnizate sau instalate de compania Linde.