Fenomenul El Nino a început. Ce va aduce apocalipsa meteo din vara aceasta

Publicat: 14 06. 2023, 11:43
Actualizat: 14 06. 2023, 11:46
Foto: Shutterstock

Fenomenul meteorologic El Nino, asociat de obicei cu creşterea temperaturilor la nivel global, a început oficial şi este de aşteptat să se ”intensifice treptat” în lunile următoare, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA), relatează AFP.

El Nino face ca vânturile care bat spre vest de-a lungul ecuatorului să încetinească, iar apa caldă să fie împinsă spre est, ceea ce creează temperaturi mai calde la suprafață a oceanului. Apariția acestui fenomen ar putea duce la un nou record de temperatură medie în 2023 sau 2024, relatează Reuters.

În luna mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că perioada 2023-2027 va fi aproape sigur cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, sub efectul combinat al El Nino şi al încălzirii globale provocate de emisiile de gaze cu efect de seră.

”În funcţie de intensitatea sa, El Nino poate provoca o serie de consecinţe, precum creşterea riscului de precipitaţii abundente sau de secetă în anumite regiuni ale lumii. Schimbările climatice pot exacerba sau atenua unele impacturi legate de El Nino”, a explicat Michelle L’Heureux, expert climatolog.

În anul 2022, Europa a avut cea mai fierbinte vară. Acest val de căldură a provocat moartea a peste 20.000 de oameni și a distrus recoltele.

Ce va aduce apocalipsa meteo din vara aceasta

În acest an, consecințele ar putea fi și mai grave de atât, arată un raport emis recent în legătură cu efectele încălzirii globale. Potrivit raportului, Copernicus Climate Change Service, anul trecut, cei din sudul Europei au îndurat între 70 și 100 de zile de stres termic, adică temperatura resimțită era de cel puțin 32 de grade Celsius. A fost pentru prima oară când în Marea Britanie s-au înregistrat temperaturi record de peste 40 de grade Celsius. Căldura și lipsa precipitațiilor au afectat mai mult de o treime din continent. De asemenea, 2022 a fost și cel mai secetos an.

Vara 2023 ar putea fi cea mai caldă de până acum avertizează climatologii, mai ales că fenomenul meteorologic El Nino a revenit.