Fermierii din județul Vrancea au găsit vinovatul pentru secetă: Rachetele anti-grindină, care alungă norii plini cu apă

Publicat: 18 07. 2022, 23:05
Actualizat: 18 07. 2022, 23:07
Sistem de rachete anti-grindină / FOTO - Arhivă

Fermierii din județul Vrancea susțin că sistemul de rachete anti-grindină este cauza secetei din ultim perioadă, spunând că acestea, odată trase către nori pentru a-i dispersa, reduc șansele de ploaie. De aceea, ei au cerut prefectului județului să oprească tragerile cu rachete anti-grindină.

„Din păcate ceea ce se vede în câmp ne duce pe toți cu gândul la influenţa acestui sistem. Nu suntem siguri, nu putem da cu parul, dar ce se vede în câmp către asta ne duce cu gândul. Am ajuns în momente disperate”, susțin oamenii, potrivit Antena 3.

Aceștia acuză că de fiecare dată când se strâng nori de ploaie, iar picăturile încep să curgă din cer, se trag rachete, iar norii se împrăștie.

Vrancea, alături și de alte județe, se confruntă cu o secetă severă, care face ravagii în agricultură, distrugând marile culturi. De altfel, recoltele de grâu din acest an au fost mult sub așteptări, iar cele de porumb și floarea soarelui sunt compromise.

Din cele zece județe vizitate, cele mai afectate de secetă sunt Vrancea, Galați și Buzău, a anunțat săptămâna trecută ministrul Agriculturii Petre Daea. El a tras aceste concluzii după o vizită în aceste județe, pe care a făcut-o imediat ce a preluat mandatul, .

„Am plecat în zona unde se prefigura că există o dificultate în privinţa desfăşurării normale a vegetaţiei din judeţele Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Bacău, Buzău. După două zile şi jumătate, plecând vineri şi ajungând în Bucureşti luni dimineaţa la orele 2:00, am folosit orice prilej să pot să văd la faţa locului şi să discut cu fermierii ce se întâmplă, care este starea de fapt, care sunt aşteptările, care sunt soluţiile, ce măsuri putem să luăm imediat, în aşa fel încât suferinţa plantelor să fie întreruptă şi dacă putem să păstrăm vegetaţia pe suprafeţele pe care le-am văzut la culturile cunoscute”, declara, arunci, Petre Daea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu a dat informații despre suprafața afectată de secetă, în aceste județe, însă a spus că aceasta va crește, dacă nu va ploua.

„Astfel, agricultura se va confrunta cu mari dificultăți, în acest an”, a avertizat ministrul Agriculturii.

Vă recomandăm și:

FOTO | Arhiepiscopia Tomisului a continuat campania de rugăciuni pentru ploaie. În ce localitate a mers IPS Teodosie și ce racle au fost aduse pe câmp