Gerard Butler a intentat un proces în justiție pentru cel puţin 10 milioane de dolari din profitul filmului ”Olympus Has Fallen”

Publicat: 31 07. 2021, 14:45

Actorul susține că nu a văzut niciun ban din profitul net, în ciuda faptului că filmul a încasat în jur de 170 de milioane de dolari în întreaga lume.

Gerard Butler a intentat un proces susținând că i se datorează cel puțin 10 milioane de dolari (8,5 milioane de lire sterline) din succesul blockbusterului Olympus Has Fallen din 2013 .

Filmul de acțiune îl are în rol principal pe Butler ca fost agent al serviciului secret, însărcinat cu apărarea Casei Albe împotriva teroriștilor. El și-a reluat rolul în două continuări de succes, London Has Fallen și Angel Has Fallen.

Potrivit The Hollywood Reporter, procesul îi acuză pe inculpații Nu Image, Millennium Media și Padre Nuestro Productions care nu au intenționat niciodată să plătească profiturile nete ale lui Butler din filmul original.

Butler susține că nu a văzut niciun ban în profitul net, în ciuda faptului că filmul a încasat în jur de 170 de milioane de dolari (122 milioane de lire sterline) la nivel mondial.

„Producătorii au câștigat zeci de milioane de dolari de la Olympus, dar refuză să-i plătească lui Butler  din veniturile și profiturile care i-au fost promise în acordul părților”, se arată în proces.

„Butler refuză să tolereze denaturările pârâților și alte conduite ilicite. Butler a lucrat cu Defendants pentru a crea o franciză de film de mare succes. Își cere partea echitabilă.”

Potrivit documentelor, contractul lui Butler îi dădea dreptul la 10% din profitul net, plus 6% din încasările la nivel nord-american ajustate la peste 70 de milioane de dolari şi 12% din cele internaţionale ajustate la peste 35 de milioane de dolari. Compania lui de producţie era de asemenea îndreptăţită să primească 5% din profitul net, iar actorul urma să primească anumite bonusuri pentru atingerea unor plafoane de box office.

Plângerea arată şi că Butler a primit situaţii contabile neregulamentare din partea producătorului şi că a obiectat cu privire la acestea. El a angajat un controlor financiar care a descoperit că veniturile de la nivel nord-american ale filmului au fost subevaluate cu 17,5 milioane de dolari, iar cele ale producătorilor, cu 12 milioane de dolari, inclusiv 8 milioane de dolari care au mers la executivi.

Potrivit documentelor, producătorii au dedus întreg costul publicităţii în străinătate din veniturile obţinute acolo, deşi distribuitorii internaţionali au preluat jumătate din acesta. Aparent, Nu Image/Millennium a instruit distribuitorii să deducă anumite cheltuieli, astfel ca veniturile să fie subraportate.

Independent a contactat Millennium Media pentru comentarii.

Scarlett Johansson a dat în judecată compania Disney

Procesul lui Butler are loc într-un rând între Scarlett Johansson și Disney, după ce ea a dat în judecată conglomeratul pentru strategia sa Black Widow de a lansa filmul simultan în cinematografe și pe serviciul său de streaming Disney Plus.

Astfel, mulţi fani ai filmelor Marvel ar fi renunţat să mai plătească bani pe biletele de cinema şi au preferat să-l vadă acasă. Un tribunal din Los Angeles trebuie să facă dreptate în acest caz complicat.

În vârstă de 36 de ani, actriţa susţine că i s-a garantat prin contract că filmul va avea premiera exclusiv în cinematografe şi că încasările ei sunt legate de performanţa filmului în box-office. Şi cere să i se facă dreptate în instanţă.

Este neclar cât a primit Johansson pentru rolul Natashei Romanoff în film, dar Disney susţine că i-a virat deja 20 milioane de dolari.

Nu se ştie dacă suma despre care vorbeşte compania se raportează şi la încasările filmului din box office. În primul weekend de la lansare, filmul a avut încasări de 80 de milioane de dolari numai în Statele Unite şi încă pe atât în afara graniţelor.

Marea problemă este că filmul nu a mai avut atât de mult succes din al doilea weekend, când încasările au scăzut cu 68 la sută. Scarlett Johansson crede că acesta este momentul în care spectatorii s-au mutat din cinematografe în faţa televizorului.

De anul trecut, din pandemie, Disney îşi lansează toate filmele în paralel în cinematografe şi pe propria reţea de streaming. Un factor care induce în eroare este şi data lansării filmului. Contractul prevedea o lansare în 2019, care a fost amânată până în această vară. Iar pandemia nu a fost prevăzută de niciuna dintre părţi. Disney neagă toate acuzaţiile. Un tribunal din Los Angeles va decide cine are câştig de cauză.