Gheorghe Ialomițianu, vicepreședintele PMP: Instabilitatea politică, semnal negativ pentru agențiile de rating

Publicat: 27 01. 2022, 14:00
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședintele PMP: Instabilitatea politică, semnal negativ pentru agențiile de rating

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), a scris, într-o postare pe Facebook, că instabilitatea politică din România aduce de la sine un semnal negativ pentru agențiile de rating.

„Instabilitatea politică, semnal negativ pentru agențiile de rating

Partidul Mișcarea Populară atrage atenția actualei coaliții de guvernare că instabilitatea politică are efect negativ asupra situației economice și financiare a României.

Agențiile de rating, deși recunosc progresele României privind consolidarea fiscală, totuși amână îmbunătățirea ratingului de țară motivând instabilitatea politică a coalitiei aflate la guvernare. Îmbunătățirea ratingului de țară al României ar însemna o creștere a încrederii în România a investitorilor străini și un cost mai mic la împrumuturile destinate finanțării deficitului bugetar. Punerea la îndoială a continuării guvernării de către agențiile de rating are ca efect amânarea deciziilor investitorilor străini de a investi în România și creșterea dobânzii la care se împrumută România. Există riscul ca aceste agenții să retrogradeze România, ceea ce ar fi un dezastru din punct de vedere economic și financiar”, transmite Ialomițianu pe Facebook.

„Chiar și declarațiile unor reprezentanți ai coaliției de guvernare privind renegocierea Programului National de Redresare și Reziliență reprezintă un risc luat în considerare de agențiile de rating atunci când decid asupra ratingului de țară al României.

Partidul Mișcarea Populară solicită actualei coaliții de guvernare să evite disputele din cadrul coaliției și să nu mai facă declarații care pun sub semnul întrebării angajamentele României privind consolidarea fiscală. Toate aceste lucruri sunt luate în considerare atât de agențiile de rating cât și de investitorii și creditorii României, deoarece au ca efect creșterea riscului de țară al României din punct de vedere financiar.”, conchide Ialomițianu.