În Ajunul Crăciunului, ONAC a ”deschis plicul” de 110 milioane de euro pentru testele de salivă din școli | EXCLUSIV

Publicat: 27 12. 2021, 16:03

Oficiul Național pentru Achiziții Publice (ONAC) a deschis, în Ajunul Crăciunului, ofertele pentru achiziția a trei loturi noi de teste rapide de salivă pentru școli. Valoarea estimată a achiziției este de 550 milioane de lei (aproximativ 110 milioane de euro). 

Surse din interiorul ONAC au dezvăluit, în exclusivitate pentru GÂNDUL, că printre firmele care au decis să participe la licitație se află și companii care, la procedura anterioară, nu au livrat marfa integral sau nu au semnat contractele subsecvente, deși au încheiat acordul cadru. Astfel, respectivele firme s-au făcut vinovate, în parte, de criza testelor de salivă pentru elevi în școli.

Potrivit surselor noastre, achiziția de noi teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 prin proba de salivă se va efectua în trei etape. În cazul primului lot, va fi impus un termen de livrare de 1–5 zile, iar ONAC va cumpăra teste în valoare de 185 milioane de lei fără TVA.

În etapa a doua, termenul de livrare impus va fi de 6–10 zile, iar suma pentru care se va licita este, de asemenea, de 185 milioane de lei fără TVA. În lotul trei, firmele declarate câștigătoare vor fi nevoite să livreze testele în  11–15 zile, iar ONAC va achita 180 milioane de lei fără TVA. În total, noile contracte au o valoare estimată de 110 milioane de euro.

Ofertele dubioase pentru care GÂNDUL a cerut ONAC un punct de vedere

În mod suspect, în ciuda faptului că unii dintre cei care au depus acum ofertele nu au respectat ”regulile jocului” la licitația anterioară, ONAC nu a luat măsura descalificării acestora.

De altfel, printre participanții la această nouă licitație se numără companii care figurează cu certificate constatatoare negative primite ca urmare a nerespectării angajamentelor asumate prin semnarea contractelor cu alte entități publice, iar acestea nu ar fi singurele probleme ivite.

Printre ofertanți se regăsesc companii care pot fi suspectate de un comportament ce determină practici anticoncurențiale. Două dintre firmele participante au depus oferte separate, la diferență de un minut, au licitat aceeași cantitate de produse, comercializează aceleași produse pe site-urile lor și au aceeași adresă declarată.

Reporterii GÂNDUL au cerut un punct oficial de vedere de la ONAC în ce privește companiile care ar fi trebuit să fie eliminate încă din capul locului.

Aceasta nu este însă prima licitație controversată pe care ONAC o organizează pentru testele de salivă destinate școlilor. În 14 octombrie, instituția a lansat licitație pentru 70 de milioane de teste, iar atunci firma abonată la contracte în pandemie, care trebuia să aducă 5 milioane de teste, a întârziat livrarea.

GÂNDUL a scris pe larg (CITEȘTE AICI!) despre disfuncționalitățile acelei licitații, ceea ce a stârnit și critici dure din partea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Recent, premierul Nicolae Ciucă a cerut Corpului de Control al Guvernului să înceapă o acțiune de documentare privind achizițiile de teste de salivă la ONAC și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.