EXCLUSIV | Testele de salivă pentru școli, doar pe hârtie. Firma abonată la contracte în pandemie, care trebuia să aducă 5 milioane de teste, a întârziat livrarea. Explicațiile IGSU

EXCLUSIV | Testele de salivă pentru școli, doar pe hârtie. Firma abonată la contracte în pandemie, care trebuia să aducă 5 milioane de teste, a întârziat livrarea. Explicațiile IGSU
Publicat: 25/11/2021, 11:37
Actualizat: 13/12/2021, 22:36

Oficiul Național pentru Achiziții Publice (ONAC) a lansat, pe 14 octombrie, licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția este estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC.

UPDATE – 13 decembrie 2021 Potrivit lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), după ce  acordurile-cadru pentru testele de salvă au fost semnate la ONAC, la IGSU urmau să fie semnate contractele subsecvente. 

  • primul furnizor (MEDPARK BV – trei milioane de teste), nu a semnat contractul subsecvent, ”a refuzat să-l semneze”.
  • Raed Arafat a ma transmis că al doilea furnizor (VIGGO FASHION – 5 milioane de teste) a livrat testele pe data de 25 noiembrie, acestea fiind distribuite.

Numai că, potrivit informațiilor primite de GÂNDUL  de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), aceste teste ar fi trebuit livrate de firma VIGGO FASHION până pe 24 noiembrie, ceea ce înseamnă că a existat o întârziere de 24 de ore.

  • al treilea furnizor (EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste)  – ”preţul foarte mare. Sunt doi furnizori care au un preţ foarte mare şi aici am rămas sub semnul întrebării, preţul este de trei ori mai mult decât cel mai mic preţ. S-a acceptat o variabilitate, dar aici… îi lăsăm, dacă vedem că situaţia nu se rezolvă decât aşa, o să mergem şi pe linia asta, dar totuşi… Adică pe linia să te duci să contractezi, pentru că ei au acord-cadru, dar preţul este de trei ori cât cel mai mic preţ şi aproape de două ori cât cel mai mare preţ următor, după ei”, a declarat Raed Arafat.

Contractul subsecvent cu DDS Diagnostic SRL a fost semnat pe data de 15 noiembrie 2021 – urmând a fi livrate 2.400.000 de teste de salivă până pe 25 noiembrie 2021, dar livrarea nu a fost efectuată – ”nu a livrat, trebuia să livreze în 2 decembrie”. Pe data de 02.12.2021, DDS Diagnostic SRL a informat IGSU și a invocat apariția situației de forță majoră prevăzută în contract. Ulterior, Camera de Comerț și Industrie a României a emis Avizul privind existența cazului de forță majoră, au precizat reprezentanții DDS Diagnostic SRL într-u comunicat.

DDS Diagnostic SRL a transmis, prin intermediul aceluiași comunicat de presă, că avea în stoc cele 2,4 milioane de teste contractate, ”încă din data de 4 decembrie, din care 400.000 de teste au fost gata de livrare înainte de 2 decembrie 2021”. Reprezentanții firmei respective susțin că ”IGSU nu a recepționat marfa și a trimis o notificare de rezoluțiune a contractului din cauza întârzierii livrării. Pentru justificarea întârzierii livrării cu 30 de ore, compania DDS Diagnostic a furnizat toate documentele necesare, documente care demonstrează că intrarea în țară a transportului a fost întârziată din motive imprevizibile, independente de voința noastră. (…) Subliniem că întreaga cantitate de teste este pe stoc și poate fi livrată de îndată, în interesul tuturor părților implicate și mai ales al elevilor, cadrelor didactice și funcționării sistemului de sănătate”, au transmis reprezentanții DDS Diagnostic SRL.

Primul lot din licitația pentru testele de salivă a fost câștigat de trei firme

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara pe 4 octombrie că elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână și că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului. Drumul de la vorbe la fapte este, însă, sinuos, iar testele de salivă destinate școlilor nu au ajuns, încă, la destinatari.

Primul lot din licitația pentru testele de salivă care vor fi folosite în școlile din România a fost câștigat de trei firme. Una dintre acestea – Viggo Fashion, patronată de Ionuț Marius Marin, partener de afaceri în alte firme cu Cătălin Botezatu – trebuie să livreze 5 milioane din cele 9 milioane de teste de salivă pentru școli (mai multe detalii AICI).

La solicitarea GÂNDUL, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis situația existentă la data de 24 noiembrie 2021 (ora 16.00), atât în ceea ce privește atribuirea loturilor 1, 2 și 3, cât și referitoare la contractele subsecvente care au fost sau urmează a fi încheiate cu firmele câștigătoare ale licitației.

Viggo Fashion ar fi trebuit să livreze 5 milioane de teste de salivă până miercuri, 24 noiembrie

Potrivit acestor informații, firma Viggo Fashion ar fi trebuit să livreze 5 milioane de teste de salivă până miercuri, 24 noiembrie 2021.

GÂNDUL a prezentat, de altfel, succesul de care s-a bucurat firma Viggo Fashion – brand lansat de Ionuț Marin și Cătălin Botezatu, celebrul creator de modă fiind și imaginea brandului – după ce a reușit să semneze, în 2020, alte două ”acorduri cadru”, în valoare de aproximativ 18 milioane de euro cu statul român.

La momentul respectiv a fost vorba despre livrarea a 500.000 combinezoane de protecție cu cagulă și protecție pentru încălțăminte, respectiv 1.750.000  viziere de protecție necesare pentru protecția personalului sanitar care luptă împotriva pandemiei de coronavirus (toate detaliile AICI).

Conform angajamentelor asumate prin contract, începând din miercuri, testele COVID de salivă pentru elevi, ar fi trebuit să fie în şcoli.

Joi, însă, nu există nici în depozitele statului, nici în şcoli vreun test de salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 (alte informații AICI).

  • Contractul subsecvent cu Viggo Fashion International SRL a fost semnat pe data de 12 noiembrie 2021 – urmând a fi livrate 5 milioane de teste de salivă până pe 24 noiembrie.
  • Contractul subsecvent cu DDS Diagnostic SRL a fost semnat pe data de 15 noiembrie 2021 – urmând a fi livrate 2.400.000 de teste de salivă până pe 25 noiembrie 2021.
  • Contractul subsecvent cu Doctor Swiss SRL a fost semnat pe data de 15 noiembrie 2021 – urmând a fi livrate 1.500.000 de teste de salivă până pe 9 decembrie 2021.

Trebuie menționat și că o parte din firmele care au participat la licitaţie s-au retras, pe motiv că în momentul de faţă nu mai au aceeaşi putere de cumpărare ca în momentul în care a fost demarată licitaţia.

Monitorizarea acordurilor-cadru și încheierea contractelor subsecvente, realizată de DSU prin IGSU

Potrivit OUG 11 din 2020, achiziția produselor pentru acumularea, reîntregirea și împrospătarea stocurilor de urgență medicală se realizează conform prevederilor legale privind achizițiile publice, iar ONAC pune la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență acordurile-cadru atribuite.

ONAC a semnat acordul cadru de achiziţie pe data de 5 noiembrie, cu obligaţia ca dosarul să fie predat către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie care trebuie să semneze contractele subsecvente cu fiecare furnizor în parte şi să asigure teste în şcoli.

Totodată, monitorizarea acordurilor-cadru și încheierea contractelor subsecvente pentru achizițiile prevăzute la art. 4 alin. (2) din OUG nr. 11 din 2020 se realizează de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin IGSU.

Proiectul de contract subsecvent este parte a documentației întocmită de ONAC, în baza căreia au fost atribuite acordurile-cadru, au transmis reprezentanții IGSU pentru GÂNDUL.

Reprezentanții IGSU au mai transmis că ”termenul maxim de livrare este calculat având în vedere:

  • prevederile acordurilor-cadru conform cărora promitenții furnizori au obligația de a se prezenta în vederea semnării contractelor subsecvente în termen de maximum 2 zile calendaristice de la notificarea IGSU în acest sens (realizată în data de 23.11.2021);
  • furnizorii au obligația de a constitui garanția de bună execuție în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la semnarea contractului subsecvent”.

”Din punct de vedere logistic, după ce vor fi recepționate, testele se vor distribui inspectoratelor școlare, în cel mai scurt timp”, a precizat IGSU.

Ministerul Educației: ”Nu deținem informațiile solicitate”

GÂNDUL a solicitat un punct de vedere referitor la distribuirea testelor de salivă în școli și Ministerului Educației, încă din 11 noiembrie, dar răspunsul a fost transmis după 10 zile, pe 22 noiembrie, fără a lămuri când vor putea fi testați elevii.

”Achiziția de teste de salivă a fost derulată de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (detalii despre procedura de licitație găsiți aici). Ministerul Educației nu a fost implicat în această achiziție, implicit nu deținem informațiile solicitate. Din informațiile comunicate Ministerului Educației de autoritatea contractantă rezultă că distribuția testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă se va încheia în cursul acestei săptămâni.

Instrucțiunea privind aprobarea procedurii de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ, a fost aprobată de Ministerul Sănătății și publicată în Monitorul Oficial nr. 1105/19.11.2021”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului