În ce oraș din România se taie lumina din parcuri pentru a se face economie de energie

Publicat: 16 09. 2022, 12:53

Edilul municipiului Oneşti, din județul Bacău, Laurenţiu Neghină, a decis să restricționeze utilizarea iluminatului public, pentru a reduce factura la energia electrică.

Metoda aleasă de primar pentru reducerea consumului de electricitate a stârnit însă controverse. Mulți dintre localnici au comentat la postarea edilului, criticând decizia.

„Administrăm responsabil. Urmare a crizei energetice care afectează ţările Uniunii Europene, implicit şi ţara noastră, prețurile energiei electrice continuă să crească. Așa cum bine știţi, decidenţii au stabilit un nou mod de facturare care, odată aplicat, va duce la o creştere a facturii pentru municipalitate cu aproximativ 3.500.000 lei/an, cost greu de achitat”, a scris primarul.

Edilul a explicat apoi ce măsuri concrete a luat pentru a face economie în oraș.

„În acest context, începând cu data de 1 septembrie 2022, suntem obligaţi să luăm măsuri de reducere a consumului de energie electrică la nivelul Municipiului Onesti. Încercăm o scădere cu 15% a consumului pe bulevardele principale: b-dul Oituz, b-dul Republicii, str Mărășești, str Belvedere, care vor fi iluminate doar pe una dintre părţi. Pe stâlpii cu două lămpi va rămâne functională doar una, Parcul Municipal Onești va fi iluminat până la ora 23:00. Ne propunem reduceri de consum de cel puțin 30%, în toate clădirile administrative ce aparțin primăriei, inclusiv clădirea principală. Iluminatul public nu va fi oprit, siguranța cetățenilor este prioritară pentru mine!”, a scris Laurenţiu Neghină, primarul Oneştiul.

„Va fi raiul infractorilor. Coşuri de gunoi stricate, bănci rupte, toate astea noaptea se întâmplă”

Nu toți locuitorii din Onești sunt de acord cu decizia primarului.

„Va fi raiul infractorilor. Coşuri de gunoi stricate, bănci rupte, toate astea noaptea se întâmplă”, este unhl dintre comentariile la postarea edilului.

„Pe timpul lui Ceaușescu, chiar dacă aveam rație la ulei, carne, etc. dar nu îmi aduc aminte să se facă economie la curent, din contră mulți foloseau reșouri cu rezistență, și câte și mai câte improvizații pentru a se încălzi. Astăzi observ că trecem prin toate tipurile de crize financiare, sanitare, încălzire globală, energetică și toate acesta provocate voitor de unii lideri ai lumii avari și inconștienți. Va urma o perioadă foarte dificilă, cu schimbări radicale pe toate palierele”, scrie un alt locuitor din Onești.