Încă trei decese au fost înregistrate în România din cauza gripei

Publicat: 10 01. 2023, 17:56

Încă trei decese au fost înregistrate în România din cauza gripei, toate în județul Sibiu.

Cele trei persoane decedate aveau 65, 75 și 80 de ani și au murit la finalul săptămânii trecute la Spitalul Județean din Sibiu, fiind confirmate cu virusul gripal A.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Sibiu, toate cele trei persoane sufereau și de diferite afecțiuni cronice. Doar în săptămâna trecută, în județul Sibiu au fost confirmate aproape 250 de cazuri noi de gripă, din care două treimi la copii până în 14 ani.

Responsabilii medicali din județul Sibiu fac apel la populație să evite spațiile aglomerate, iar când nu este posibil acest lucru, să poarte mască.

Cum se transmite virusul gripal și ce trebuie să facem ca să ne protejăm

Doctorul Mihai Craiu explică exact ce ar trebui să facem atunci când ieșim din casă pentru a evita îmbolnăvirea cu virusul gripa sau cu un tip de coronavirus.

”Înainte de a ne panica total sau a căuta vinovați în loc de soluții, trebuie să știm că:

1. Gripa este o infecție acută posibil severă a căilor aeriene și se transmite în special pe cale aerogenă. Cu alte cuvinte este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis, aglomerat unde există persoane care strănută sau tușesc. Riscul este MUUULT mai mic în aer liber.

2. Putem scădea riscul de îmbolnăvire și altfel decât evitând aglomerația… Prin aerisirea frecventă (cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebuie aerisite bine clasele, începând de acum), sau prin folosirea măștii, mai ales în zonele aglomerate (metrou, magazin, sală de clasă etc). Chiar și o mască improvizată sau o bandană pusă la gură reprezintă opțiuni mai bune decât … nimic.

3. Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe și poate ajunge cu ușurință în nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la față, cu mâinile nespălate, în special după ce a atins clanțe, mânere, balustrade, etc în locuri aglomerate. Ar trebui să reinvățăm spălatul corect al mâinilor și tușitul în plica cotului, ca în primele luni de pandemie… Cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emoții și așteptări nerezonabile”, a mai spus medicul Mihai Craiu.