Încep înscrierile la titlul de „Tezaur Uman Viu”. Cine poate participa și care sunt condițiile

Publicat: 16 02. 2022, 09:54
Actualizat: 16 02. 2022, 10:20
Sursa foto: VALENTINA SAROSI / MEDIAFAX FOTO

Ministerul Culturii anunță lansarea celei de-a X-a sesiuni de depunere a dosarelor de candidatură pentru obţinerea titlului de „Tezaur Uman Viu”. Candidaturile pot fi depuse până la data de 31 martie.

Dosarele de candidatură pot fi transmise, atât electronic, la adresa de e-mail: cnspci@cultura.ro cât și prin poștă, până la data de 31 martie 2022 (data poştei – în cazul trimiterii sau, în cazul depunerii personale, data primirii la Registratura Ministerului Culturii), la sediul Ministerului Culturii, anunță instituția.

Verificarea eligibilității dosarelor de candidatură se va face în intervalul 1 – 15 aprilie 2022, iar evaluarea dosarelor de candidatură de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial va avea loc în perioada 16 aprilie – 30 iunie. Rezultatul final va fi publicat pe site-ul Ministerului Culturii în data de 14 iulie 2022.

Ce înseamnă titlul de „Tezaur Uman Viu”

Titlul de „Tezaur Uman Viu” este titlul onorific ce poate fi conferit acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept păstrătoare, purtătoare, creatoare şi transmiţătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate.

Titlul de „Tezaur Uman Viu” este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (CNSPCI).

În momentul depunerii dosarului, candidatul trebuie să aibă o experiență de minim 25 de ani în domeniu.  Nu pot candida persoane care au urmat o formă de învăţământ teoretic, vocaţional și tehnologic.

„Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial poate acorda anual un număr de maximum 15 titluri de „Tezaur Uman Viu”, iar decizia Comisiei nu poate fi supusă procedurii de contestație”, precizează Ministerul Culturii.

Cine se poate înscrie

În competiție se pot înscrie persoane care lucrează în următoarele domenii de activitate: prelucrarea lemnului, prelucrarea pietrei, prelucrarea lutului, prelucrarea metalelor, prelucrarea fibrelor și firelor textile, prelucrarea pieilor și blănurilor, prelucrarea osului și cerii, prelucrarea cornului și osului, boștinărit, lumânărit, instalații de captare a apei potabile, măcinat cereale, zdrobire și presarea semințelor (teascuri), uscat și afumat fructe (prune, perje, mere), cazanul de țuică, dârstele, pive, vâltori, șteampuri, alimentație, ocupații, cunoștințe despre om și natură, portul, spiritualitate și alte elemente de patrimoniu cultural imaterial.

Ce va conține dosarul de candidatură

  1. Recomandare din partea comunităţii;
  2. Referat întocmit de către un specialist în domeniile patrimoniului cultural imaterial pentru care se depune candidatura;
  3. Notă biografică, conform Anexei nr. 1 care este parte integrantă din prezentul regulament;
  4. Documente/materiale(fotografii, CD-uri, DVD-uri, link-uri, materiale vizuale pe suport digital sau fotografic etc.) care să demonstreze activitatea persoanei candidate la titlu;
  5. Declaraţie pe proprie răspundere a candidatului privind veridicitatea informaţiilor cuprinse în Nota biografică, conform Anexei nr. 2;
  6. Acordul în scris al persoanelor propuse în condiţiile art. 5 alin. (1) lit. a şi b cu privire la depunerea candidaturii în vederea obţinerii titlului de TEZAUR UMAN VIU , conform Anexei nr. 3;
  7. Acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Anexei nr. 4;
  8. Declaraţie pe proprie răspundere a persoanei/instituției deponente privind autenticitatea și veridicitatea informaţiilor cuprinse în Dosarul de candidatură, precum și respectarea prevederilor art. 326 din Codul Penal privind Falsul în declarații și înscrisuri, conform Anexei nr. 5.

Persoanele ale căror dosare de candidatură au fost respinse într-o sesiune a Programului „Tezaur Uman Viu”, din cauza neîndeplinirii criteriilor prevăzute la Art. 4, alin. (1), (2), (4), pot relua procedura numai după o perioadă de 5 ani de la respectiva sesiune. În acest caz, referatul întocmit de specialist va conține (și) explicații privind dinamica gradului de îndeplinire a criteriilor de candidatură.

Dosarele de candidatură nu se returnează, menționează Ministerul Culturii.

Primul român declarat „Tezaur Uman Viu”, în anul 2010, a fost artista populară Maria Deac Poenaru, recunoscută drept ultima reprezentantă a pictorilor iconari din Laz.