INCREDIBIL: cutremurele de luni au „mutat” Turcia cu 3 metri spre sud-vest!

Publicat: 07 02. 2023, 20:03
INCREDIBIL: cutremurele au „mutat” Turcia cu 3 metri spre sud-vest! / Sursa FOTO: wikimedia.org

Cutremurele de luni, printre cele mai mari din ultimul secol, au „mutat” Turcia cu aproximativ trei metri mai la sud-vest. Șeful seismologilor italieni explică în ce constă schimbarea produsă.

Carlo Doglioni este profesor universitar și președinte al Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia.

El a vorbit într-un interviu acordat publicației La Repubblica despre efectele celor două cutremure de luni, cu magnitudini de 7,8, respectiv 7,5 grade pe scara Richter.

Carlo Doglioni: „Una dintre cele mai periculoase zone din Mediterana”

Doglioni arată că deplasarea plăcilor tectonice în urma puternicelor seisme a făcut ca Turcia să se miște cu aproximativ trei metri mai spre sud-vest.

Ceea ce numim placa arabă, s-a deplasat cu aproximativ trei metri de-a lungul direcției nord-est-sud-vest în raport cu placa anatoliană. Vorbim despre o structură în zona de graniță dintre cele două plăci”, susține prof. Carlo Doglioni.

Cea mai mare parte din Turcia este așezată pe placa anatoliană, dar sud-vestul țării stă pe placa arabă, împărțită cu Siria. Doglioni explică și ce s-a întâmplat – pe o porțiune de cel puțin 150 de kilometri, a apărut o deplasare de peste trei metri.

Totul s-a întâmplat în câteva zeci de secunde, din cauza energiilor dislocate de acest cutremur cu magnitudinea 7,8-7,9, un cutremur mare. Este o mișcare de alunecare, planul de falie este vertical, prin urmare în timpul unui cutremur se observă o deplasare orizontală a blocurilor de rocă. Două granițe care se mișcă una față de cealaltă într-o manieră dependentă. Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-ar fi mutat la sud-vest și Arabia (n.r. – placa arabă) la nord-est”, arată șeful INGV – Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia.

„Zona a una foarte seismică, una dintre cele mai periculoase din Mediterana. În secolele trecute, acolo au avut loc cutremure extrem de violente. Ar fi un scenariu care are legătură cu mările din jurul Turciei. Evenimentele de acest tip pot fi urmate de evenimente la fel de importante, dacă nu mai importante. S-a întâmplat în Turcia la cutremurul care a lovit țara în 1999. Ce pot spune este că sunt mișcări care nu se opresc niciodată” – Carlo Doglioni