Inflaţia din zona euro a atins un nou nivel record în luna iunie. Costul vieţii continuă să crească rapid în toate ţările care utilizează această monedă

Publicat: 01 07. 2022, 20:30
Actualizat: 01 07. 2022, 20:31

Inflaţia din zona euro a atins un nou nivel record în luna iunie, chiar înainte de prima majorare a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană din ultimii 11 ani. Cifrele preliminare ale biroului european de statistică Eurostat arată că inflaţia globală a fost de 8,6%, luna trecută. În acest context, costul vieţii continuă să crească rapid în toate ţările din zona euro.

Potrivit unui sondaj realizat în rândul economiștilor, valoarea inflației globale a depăşit previziunile de 8,4%. Rata ajunsese la 8,1% în luna mai, costul vieţii continuând să crească într-un mod extrem de accelerat toate ţările din zona euro.

La începutul acestei săptămâni, Germania a raportat o scădere surprinzătoare, de 0,5 puncte procentuale a inflaţiei, de la o lună la alta. Experţii au declarat că acest lucru s-a datorat noilor subvenţii guvernamentale, menite să atenueze impactul preţurilor mai mari la energie.

Noi recorduri de inflaţie în luna iunie s-au înregistrat, însă, atât în Franţa, cât şi în Spania. Cea din urmă a depășit pragul de 10%, pentru prima dată din 1985.

Banca Centrală Europeană, care a promis că va aborda această creştere bruscă a preţurilor, urmează să se reunească la sfârşitul lunii iulie, pentru a anunţa creşterea dobânzilor. Instituția a declarat că va majora dobânda din nou în septembrie, ceea ce înseamnă că principala sa rată a dobânzii ar putea reveni în teritoriu pozitiv în acest an, în contexul în care BCE are rate negative din anul 2014.

Datele recente privind activitatea întreprinderilor sugerează că zona euro pierde deja din avânt. Deși până în prezent, oficialii europeni au evitat să vorbească despre o recesiune, întrebarea de pe buzele tuturor este dacă zona euro va reuşi să scape de o recesiune în acest an sau dacă aceasta va veni în 2023.

Economiştii de la Berenberg prognozează o recesiune în zona euro în 2023, cu o contracţie a Pprodusului Intern Brut (PIB) de 0,8%, precizează alephnews.ro.