Initiațivă ACCEPT | Parchetul General și Avocatul Poporului se implică într-un proiect care privește drepturile comunității LGBTI. 160 de procurori și polițiști sunt instruiți pe tema infracțiunilor motivate de ură și prejudecată

Publicat: 16 02. 2023, 15:05
Initiațivă ACCEPT | Foto - Alexandra Pandrea/Gândul

Eveniment de maximă importanță pentru comunitatea LGBTI. Procurorul general Gabriela Scutea, adjunctul acesteia Cătălin Andrei Popescu, Avocatul Poporului Renate Weber și directorul executiv al Asociației ACCEPT, Florina Presadă  – împreună cu alți reprezentanți ai unor instituții publice implicate în derularea proiectului “Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI; implementarea jurisprudenței CEDO privind orientarea sexuală și identitatea de gen“ – au participat la o conferință axată pe combaterea și investigarea infracțiunilor îndreptate împotriva comunității LGBTI.

Conform comunicatului transmis de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, la conferința “Combaterea și investigarea infracțiunilor motivate de ură îndreptate împotriva comunității LGBTI-Implementarea hotărârilor CEDO”, care a avut loc în data de 15 februarie 2023, a fost evidențiată importanța colaborării dintre societatea civilă și autoritățile statului în vederea implementării hotărârilor CEDO, “cu un focus special pe hotărârea pronunțată în cauza M.C. și A.C. împotriva României“ și au fost prezentate rezultatele înregistrate în urma sesiunilor de formare a procurorilor și polițiștilor pentru investigarea eficientă a acestor tipuri de infracțiuni.

Hotărârea CEDO în cauza M.C. și A.C. împotriva României (2016) aflată în supraveghere extinsă la nivelul Departamentului de Executări al Hotărârilor CEDO subliniază necesitatea cooperării dintre instituțile publice și societatea civilă și construirea unui program extins de formare a organelor responsabile cu investigarea infracțiunilor motivate de ură împotriva comunității LGBTI”, se arată în comunicat.

Formarea profesională a procurorilor și polițiștilor constituie o necesitate”

În cadrul acestui proiect, Asociația ACCEPT și Parchetul General derulează 16 sesiuni de formare a 160 de procurori și 160 de polițiști, primele având deja loc la finele anului 2022.

“Formarea profesională a procurorilor și polițiștilor constituie o necesitate în vederea aplicării standardelor europene în materie, cât și pentru îmbunătățirea accesului la justiție și câștigării încrederii în actul de justiție penală”, se arată în comunicatul PICCJ.

Formatorii din cadrul proiectului – procurorii Oana Chichernea și Răzvan-Horațiu Radu, avocata Iustina Ionescu și psihologul Alexa Ciucu – au prezentat metodologia aplicată în sesiunile de formare și impactul acestor sesiuni asupra procurorilor și polițiștilor care au participat deja la aceste tipuri de sesiuni. Următoarele sesiuni vor avea loc în perioada februarie-aprilie 2023.

Proiectul este o inițiativă a Asociației ACCEPT, implementată împreună cu Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și se va finaliza în luna noiembrie a acestui an. Acest proiect beneficiază de un grant în valoare de 937.819 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală.