Înregistrarea în Spațiul Privat Virtual devine obligatorie din 1 martie pentru transmiterea documentelor. Cine sunt contribuabilii vizați și care e procedura – VIDEO

Publicat: 10 02. 2022, 12:19
Actualizat: 10 02. 2022, 13:09

Contribuabilii care desfășoară activități economice într-o formă autorizată au obligația ca, din 1 martie, să se înregsteze și să transmită prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV) cererile, înscrisurile sau oricare alte documente conform precederilor legale, altfel, acestea nu vor fi luate în considerare, a anunțat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Obligativitatea transmiterii la organul fiscal central a cererilor, înscrisurilor și a altor documente prin intermediul Spațiului Privat Virtual, începând cu data de 1 martie 2022, a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr. 11 din 30 august 2021  pentru modificarea și completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și reglementarea unor măsuri fiscale, a precizat ANAF.

Potrivit actului normativ, această obligativitate revine persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberal sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale întreprinderilor familiale.

La începutul anului trecut, preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, spunea că peste 10.000 de contribuabili au fost înrolaţi în SPV de la distanţă. Potrivit notei de fundamentare a OG 11/2021, la data de 15 iulie 2021 erau înregistrate în SPV 533.711 persoane juridice, dintre care 528.952 cu obligatii de declarare în vectorul fiscal dintr-un număr total de 1.554.688 persoane juridic care ar trebui să se înregistreze in SPV. De asemenea, 35.474 persoane fizice care au cod de identificare fiscală sunt înregistrate în SPV (aici ar intra PFA-urile, de exemplu) dintr-un număr total de 632.309 de persoane fizice care au cod de identificare fiscală și care ar trebui să se înregistreze în SPV.

Ce riscă cei care nu respectă termenul

Reprezentanții ANAF subliniază că, în situația în care contribuabilii/plătitorii nu își îndeplinesc obligația comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate înconsiderare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătirorii cu privire la obligatvitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță.

„Recomandăm contribuabililor să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea în Spațiul Privat Virtual, până la data de 01 martie 2022, pentru a evita eventualele efecte negative care pot apărea în situația în care un document trebuie depus într-un anumit termen, iar acest lucru se realizează fizic și nu prin intermediul Spațiului Privat Virtual, cum ar fi: pierderea dreptului de de o facilitate fiscală, aplicarea unor amenzi, etc”, precizează reprezentanții ANAF.

Agenția subliniază că Spațiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil 24h/24h, 7 zile/7 zile, prin intermediul căruia contribuabilii depun declarații, cereri, solicită documente sau verifică situația fiscală proprie, iar prin transmiterea documentelor prin mediul electronic sunt economisite atât resursele contribuabililor, cât și cele ale administrației fiscale.

Persoanele fizice sau juridice care dețin certificate digitale calificate pot solicita înregistrarea ca utilizatori SPV pe baza acestora, iar persoanele fizice care nu dețin un astfel de certificat pot solicita înregistrarea pe bază de nume de utilizator și parolă.

Informații suplimentare cu privire la înrolarea în Spațiul Privat Virtual se pot obține accesând portalul ANAF, la secțiunea „Servicii Online”, sau telefonic, apelând Call Center-ul ANAF la nr. 031.403.91.60.

În plus, ANAF a realizat și publicat două ghiduri video pentru cele două mari categorii de contribuabili.

Ghid pentru persoane juridice, pe baza certificatelor digitale :

Ghid pentru persoane fizice, cu nume de utilizator și parolă: