Inspectorii fito-sanitari au luat la pas piețele, pentru a verifica nivelul de pesticide folosit de fermierii români. Ce legume au CONTROLAT
Sute de controale, la legumele de sezon! Inspectorii fito-sanitari au luat la pas piețele pentru a verifica nivelul de pesticide folosit de fermierii români.
Până acum, inspectorii au luat zeci de probe de salată, de ceapă verde și de spanac. Acestea sunt principalele trei legume vizate de controlul tematic în această perioadă și aceștia și-au propus să ia aprobe de aproximativ 600 dintre aceste loturi de legume din mai toate piețele din România, la nivel național, din toate piețele din fiecare județ.
În primul rând, inspectorii ajung în piață, verifică actele producătorului și cântăresc lotul pus la vânzare. Asta pentru că în cazul în care se găsesc neconformități, se găsește un nivel ridicat de pesticide, comerciantul risc amenzi în funcție de cantitatea aflată la vânzare în momentul controlului.
Ulterior, probele se duc la laborator, iar rezultatele ies în aproximativ trei sau chiar 5 zile, în funcție de complexitatea lotului respectiv, de cât de mult s-a prelevat și ce anume s-a găsit, potrivit Digi 24.
În cazul în care se găsesc neconformități, se găsește un nivel ridicat de pesticid – de peste limitele admise – comerciantul, vânzătorul, dar și producătorul riscă amenzi începând de la 250 lei, la oprirea mărfii, la suspendarea activității sau a plantării pe lotul în care a fost plantată leguma care s-a găsit cu un nivel crescut de pesticide.
FOTO – Captură video: Digi 24