Interlopul Ion Clămparu publică o carte de Ziua Culturii Române, din detenție. Vor fi recitate poezii de Eminescu și Blaga

Publicat: 13 01. 2023, 15:51
Actualizat: 13 01. 2023, 17:51

Vineri se lansează, la Centrul Cultura Sâncrai, în cadrul unei serii de evenimente cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un volum de poeme, eseuri, grafică și fotografie semnate de oameni de cultură din Aiud, dar și de polițiști de penitenciar și deținuți, printre care și Ion Clămparu.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de către Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud – Direcţie Municipală de Cultură, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale au loc o serie de manifestări care să cinstească memoria poetului Mihai Eminescu.

„Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naţionale vor fi deschise vineri, 13 ianuarie, de la ora 10.00, la Centrul Cultural Castel Sâncrai, unde va avea loc lansarea cărţii ‘Liter-Art, Penitenciarul Aiud’, ediţia 2022 (Editura Napoca Star, Cluj Napoca, 2022), un proiect al Centrului Multicultural ‘Liviu Rebreanu’ Aiud – Direcţie Municipală de Cultură şi al Penitenciarului Aiud – Serviciul educaţie şi asistenţă psihosocială, în parteneriat cu Asociaţia Pakiv Alba Iulia. Participanţii la proiect: Andrei Bako, Zoltan Balog, Lucian Gabriel Cocicodar, Ion Clămparu, Ion Dăneasă, Ramona Dărămuş, Cosmin Georgiu, Rareş Vladimir Ghenoiu, Ioan Hădărig, Casandra Ioan,Vasilică Ionuţ Loghin, Lucian Marcu, Arpad Mathe, Mihuţ Moldovan, Remus Oprea, Sebastian Ciprian Sabău, Marian Tîrchilă, Lucian Florin Ţărean, Marcel Vişa semnează în volum poeme, eseuri, proză scurtă, lucrări de grafică şi fotografie realizate în Penitenciarul Aiud, în anul 2022”, se menţionează în comunicatul citat de Agerpres.

În cadrul evenimentului, publicul va asista şi la un recital de muzică, susţinut de Marius Moga pe versuri de Mihai Eminescu şi Lucian Blaga.

Cine este Ion Clămparu

Ion Clămparu a fost prins în Spania, în 2011 și condamnat la 30 de ani de închisoare, pentru proxenetism, pedeapsa maximă din Codul penal spaniol pentru acest gen de faptă.

Extrădat în România în anul 2015, deținutul originar din Botoșani a fost judecat din nou, iar pedeapsa i-a fost fixată la 25 de ani de detenție.

Încarcerat la Penitenciarul Aiud, Ion Clămparu s-a apucat să urmeze o școală profesională și a absolvit clasele a IX-a și a X-a la Liceul Agricol din Ciumbrud.

După absolvirea clasei a X-a, deținutul a făcut cerere să poată frecventa și cursurile clasei a XI-a. Pentru că nu au existat cel puțin șase cereri în acest sens, conducerea închisorii a decis să respingă solicitarea deținutului Clămparu.

Acesta a făcut, însă, apel la instanță, unde a invocat încălcarea dreptului la instruire școlară, fapt care, cel puțin pe hârtie, ar trebui să contribuie la integrarea condamnatului în societate după liberarea din închisoare.

Judecătoria Aiud a respins, însă, solicitarea deținutului după ce instanța a arătat faptul că, după absolvirea a minimului de zece clase obligatorii, statul nu mai are nicio obligație față de persoana condamnată, care își poate continua restul studiilor după liberare.

În motivarea deciziei, judecătorul a menționat că Ion Clămparu a afirmat faptul că terminarea studiilor ar fi „singura cale prin care acesta poate să se reintegreze cu adevărat în societate, redevenind un membru onest și de bună credință al acesteia”.

„De asemenea, contestatorul arată că intenționează să se axeze pe activități de agricultură care să îi permită să își asigure traiul. De altfel, studiile pe care le derulează în prezent sunt strâns legate de agricultură, acesta fiind și motivul pentru care acesta a optat pentru această variantă educațională (deține un teren agricol pe care dorește să îl exploateze ulterior eliberării)”, se mai arată în motivarea redactată de magistrații Judecătoriei Aiud.