Iohannis: România este pregătită să găzduiască trupe NATO sporite dacă va fi nevoie

Publicat: 26 01. 2022, 19:17
Cele mai multe dintre statele membre UE, printre care și România, vor introducerea gazului și a energiei nucleare pe lista proiectelor „verzi”. Ce spune președintele Iohannis despre politica energetică europeană și despre creșterea prețurilor energiei | VIDEO

România poartă discuții cu Statele Unite și Franța pentru a găsi modalități de a spori numărul de trupe din țară și este pregătită să găzduiască o prezență militară NATO sporită, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis.

Departamentul american al Apărării a declarat luni că a plasat aproximativ 8.500 de soldați americani în stare de alertă sporită, așteptând ordinele de a se desfășura pe flancul estic al NATO în cazul în care Rusia invadează Ucraina. De asemenea, Franța s-a oferit să trimită mai multe trupe dacă va fi nevoie.

„Am spus în mod constant că suntem pregătiți să găzduim o prezență aliată sporită pe teritoriul nostru”, a declarat Iohannis.

„În urma anunțurilor făcute de Statele Unite și Franța, suntem în contact cu cei doi aliați pentru a stabili modalități concrete de realizare a prezenței lor militare.”

Iohannis a vorbit după o reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Țării din România pentru a aborda preocupările de securitate după ce Rusia a masat zeci de mii de soldați în apropierea granițelor Ucrainei. El a spus că discuțiile diplomatice sunt esențiale pentru a detensiona tensiunile.

Miercuri, consiliul de apărare a evaluat impactul potențial al unui conflict asupra întreprinderilor și a sectoarelor energetic și bancar, a declarat Iohannis. România se pregătește, de asemenea, pentru un potențial aflux de refugiați din Ucraina, în cazul în care rușii vor declanșa ofensiva asupra lor.

NATO are o forță terestră multinațională de până la 4.000 de militari în România, membră din 2004. Statele Unite au, de asemenea, soldați staționați în baze separate în România și în Bulgaria.

„Criza actuală dovedește încă o dată că este nevoie de consolidarea prezenței aliate pe flancul estic, inclusiv în țara noastră, este foarte importantă”, a șeful statului.

„Măsurile pe care NATO le-a luat până acum pentru a-și consolida prezența militară pe flancul estic reprezintă un răspuns eminamente defensiv la provocările de securitate în creștere din regiune”.