Isărescu, AVERTISMENT legat de evoluția prețurilor. Guvernatorul BNR: „Problema României, mult mai serioasă din punct de vedere fiscal”

Publicat: 09 08. 2023, 12:48
Actualizat: 09 08. 2023, 12:48

„Lipsa relativă de forță de muncă continuă să ofere angajaților o putere mai mare de negociere”, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Oficialul susține însă că acest lucru nu se întâmplă numai în România. În ceea ce privește proiectul de reducere a cheltuielilor, guvernatorul recunoaște că, așa cum oamenii de afaceri vor predictibilitate, să poată să privească în viitor, la fel și instituțiile statului au nevoie de acest lucru. În opinia sa, fără stabilitate politică și coeziune socială nu putem avea stabilitate financiară.

Reamintim că schimbările fiscale anunțate de Guvern – unele dintre ele bifate pentru a răspunde cerințelor din jaloanele din PNRR –  au stârnit diverse controverse, atât pe scena politică românească, cât și în spațiul public, cel mai critic fiind mediul privat.

„Dacă dorim să funcționeze cum trebuie, nu trebuie să le tot răscolim în fiecare zi cu reforme. E o treabă grea. Eu am făcut o reformă în anul 2000 și știu cum e. Problema României este mult mai serioasă din punct de vedere fiscal decât se discută pe bucățele”, a spus guvernatorul BNR.

“Sprijinim un program al Guvernului de ajustare fiscală, ca să nu-i spun corecție. Cum va ieși el, este atributul Guvernului. Vom lucra cu el ca să fie o ajustare fiscală și consolidare fiscală”, a precizat Isărescu.

„Să ne pregătim de o inflație corelată cu creșterea costurilor salariale”

„Este un avertisment legat de evoluția viitoare a prețurilor nu numai în România, dar în Europa în general. (…) Recent am fost la un seminar internațional la Dubrovnik (Croația) organizat cu sprijinul FMI. Un mesaj al unui specialist de la Fond a fost să ne pregătim de o inflație corelată cu creșterea costurilor salariale”, a spus el.

„O inflație destul de periculoasă pentru că nu o combați ușor”

“Numai unele impozite majorate duc la creșterea inflației, anume cele directe pe consum: accizele și TVA. Majorarea impozitelor pe venit, de exemplu, poate să aibă chiar efect contrar. E mai greu de calculat. Creșterea impozitării pe venituri duce la scăderea cererii agregate”, a mai afirmat Guvernatorul BNR, citat de hotnews.ro.

„Incertitudinile fac ca prognoza noastră de inflație să sufere”

„Crești impozitarea pe venituri, oamenii câștigă mai puțin, scade cererea agregată. S-ar putea, în funcție de cererea agregată și oferta agregată ar putea chiar să scadă prețurile dacă majorezi impozitele pe venit. (…) Am spus un lucru foarte clar: această prognoză, perspectivă a inflației este influențată de incertitudini.

Nu știm cum va fi în final programul și nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial. Incertitudinile fac ca prognoza noastră de inflație să sufere. Se poate și în sus și în jos”, a explicat guvernatorul BNR.