Israel, prima țară din lume care a aprobat a treia doză de vaccin împotriva COVID

Publicat: 29 07. 2021, 17:46

Ministerul Sănătății din Israel declară că o echipă de experți a aprobat a treia doză de vaccin Pfizer COVID-19 pentru populația în vârstă, devenind prima țară din lume care a făcut acest lucru.

Ministerul Sănătății a declarat, joi dimineață, că o echipă de experți a votat în favoarea administrării rapelului, deși experții au fost împărțiți în privința vârstei de la care ar trebui să înceapă vaccinarea, la 60 sau 70 de ani.

„Recomandarea a fost transmisă directorului general al Ministerului Sănătății, prof. Nachman Ash, care se așteaptă să ia o decizie în zilele următoare cu privire la vaccin și la populația țintă”, a declarat ministerul Sănătății, potrivit The Times of Israel.

Cu cea de a treia doză de vaccin anti-covid urmează să fie vaccinate numai persoane care au primit a doua doză cu cel puţin cinci luni mai înainte, a precizat Ash.

Această vaccinare nu va fi disponibilă persoanelor care s-au vindecat de covid-19 şi nu s-au vaccinat, precizează oficialul israelian.

Pfizer estimează că această a treia doză de consolidare ar putea multiplica cu 100 neutralizarea variantei Delta şi ea ar trebui administrată într-un interval cuprins între 6 şi 12 luni după vaccinarea completă cu cele două doze din schema actuală.

Israelul, care are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume, a înregistrat un nou val de cazuri de coronavirus

Peste 2.300 de cazuri noi au fost raportate miercuri, cea mai mare creștere, de la 11 martie, iar numărul spitalelor s-a dublat la 263 în puțin peste o săptămână.

Pfizer a raportat miercuri că o a treia doză administrată la cel puțin 6 luni după a doua doză crește puternic protecția împotriva variantei Delta. S-a spus că titrurile de neutralizare împotriva variantei au fost de peste 5 ori mai mari la persoanele mai tinere și de peste 11 ori mai mari la persoanele în vârstă decât după două doze.

Tot miercuri, noi date au arătat că eficacitatea vaccinului Pfizer COVID-19 a scăzut de la 96% la 84% pe o perioadă de șase luni, dar eficacitatea generală împotriva bolii severe a rămas puternică la 97%.