Italia reține oameni de afaceri și politicieni pentru colaborarea cu mafia calabriană

Publicat: 21 01. 2021, 16:46
Actualizat: 21 01. 2021, 16:51

Patruzeci și opt de persoane, printre care oameni de afaceri și politicieni au fost  reținuți pentru colaborarea cu mafia calabriană.

Operațiunea „Basso profilo” (profil redus), coordonată de procurorii din Catanzaro (sud), a avut ca rezultat încarcerarea a 13 persoane și arestarea la domiciliu a altor treizeci și cinci.

Printre acești arestați se numără destul de multe „gulere albe”, unul dintre acestia fiind secretarul adunării sociale a Uniunii Creștin-Democraților (UDC), Lorenzo Cesa, care a fost deputat până în 2014 și europarlamentar până în 2006.

Implicarea autorităților regionale

Consilierul pentru finanțe al autorităților din Calabria a fost, de asemenea, arestat, Francesco Talarico.

Cesa, care este membru al Parlamentului European care reprezintă sudul Italiei,  a demisionat instantaneu. Cesa UDC, aliniat la evenimentele propriu-zise ale Italiei, are trei locuri în Senat și continuă să participe la viața politică a națiunii.

Operațiunea polițienească a făcut, de asemenea, posibilă arestarea unor oameni de afaceri care ar fi colaborat în esență cu cele mai eficiente clanuri ale „Ndranghetei”, deoarece cel care controlează Crotone, Isola di Capo Rizzuto sau Cutro, toate pe teritoriul calabrian. Și, de asemenea, pentru unii șefi mafioti din acel spațiu.

Poliția din Calabria a declarat că a efectuat peste 250.000 de telefoane și înregistrări secrete, ceea ce a contribuit la arătarea modului în care „Ndrangheta a folosit o serie de companii frontale pentru a spăla bani și a genera facturi false pentru escrocherii fiscale. Depozitele au fost închiriate, dar au fost lăsate goale, iar camioanele au fost trimise pentru operațiuni de descărcare și încărcare simulate”, a spus poliția.

Confiscarea proprietății

Ancheta a dezvăluit fluxuri de capital mai mari de 300 de milioane de euro și proprietăți „masive” asemănătoare cu conturile Enterprise, proprietate reală, autoturisme și instituții financiare.

În fruntea acestei operațiuni se află procurorul Catanzaro, Nicola Gratteri, care și-a dedicat viața investigării și persecutării mafiei calabriene, una dintre cele mai eficiente pe continent și actuală în lume, gestionând traficul de droguri, printre diferitele probleme.

Gratteri, în ultimii treizeci de ani,  a arestat 443 de persoane acuzate că aparțin sau colaborează cu ‘Ndrangheta, cel mai mare proces organizat vreodată împotriva acestui grup de infracțiuni.

Ultima dată când Italia a retinut simultan sute de presupuși mafioti a fost în 1986, în Sicilia, într-un caz care a reprezentat un moment decisiv în lupta împotriva Cosa Nostra, marcând începutul declinului acut al grupului.