Ioan Niculae, la un pas să iasă din penitenciar. Judecătoria Medgidia i-a admis cererea de eliberare condiționată

Publicat: 10 11. 2021, 16:53
Actualizat: 10 11. 2021, 20:33
Ioan Niculae (mască albă), flancat de polițiști / FOTO - Captură video

Judecătoria Medgidia a admis, miercuri, cererea lui Ioan Niculae, patronul firmei Interagro și proprietarul clubului de fotbal Astra Giurgiu, de eliberare condiţionată. Decizia nu este însă definitivă și omul de afaceri trebuie să mai aștepte hotărârea care va fi dată de Tribunalul Constanța pentru a afla dacă poate ieși din Penitenciarul Poarta Albă, unde este încarcerat din luna februarie. 

”Admite cererile reunite privind liberarea condiţionată a deținutului N. I.. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului N. I., deţinut în Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare pentru procuror şi condamnat”, potrivit deciziei instanței.

Omul de afaceri a mai formulat alte cereri de liberare condiţionată și în trecut, dar i-au fost respinse de instanţă.

Ultima decizie era din 23 iulie, când Tribunalul Constanța i-a respins cererea de liberare condiționată, după ce Judecătoria Medgidia îi admisese solicitarea.

Ioan Niculae a executat deja fracţia de o treime, impusă în cazul deținuților care au vârstă de peste 60 de ani, încă din luna februarie, când a fost condamnat, după cum explica atunci avocatul acestuia, Adrian Georgescu.

Potrivit calculelor, o treime din pedeapsa de 5 ani primită de omul de afaceri înseamnă aproximativ 600 de zile, considerate deja executate în urma contopirii ultimei pedepse cu prima, cea din dosarul „Mită la PSD”.

Ioan Niculae a fost condamnat, în februarie 2021, la 5 ani de închisoare în dosarul Interagro. De asemenea, instanța i-a interzis lui Niculae și dreptul de a fi acționar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale.

Omul de afaceri a primit pedeapsa pentru că „a corupt” oameni de afaceri, funcţionari publici şi înalţi demnitari să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, acest lucru aducând InterAgro un beneficiu de 600 de milioane de euro.


Citește și: