Județul din România cu cei mai mulți ANALFABEȚI. Câți sunt în București

Publicat: 07 07. 2023, 09:32
Sursa foto: Facebook

Rezultatele recensământului a scos la iveală una dintre probleme acute ale României – analfabetismul.

Potrivit datelor finale ale recensământului publicate de recensamantromania.ro, raportat la populaţia rezidentă de 14 ani şi peste analfabetă după etnie, în România sunt 134.873 persoane analfabete.

Persoanele analfabete sunt acele persoane care nu știu să scrie și nici să citească.

Astfel, potrivit datelor recensământului, județul cu cei mai mulți analfabeți din România este Giurgiu, care are 2.726 de persoane analfabete dintr-un total de 224.894 persoane recenzate, ceea ce înseamnă un procent de 1.21%.

Sursa foto: recensamantromania.ro

Nici Capitala nu stă mai bine atunci când vine vorba de analfabeți. La nivelul Municipiului București, numărul persoanelor care nu știu să scrie sau să citească reprezintă 10.391 dintr-un total de 1.469.647 persoane recenzate, ceea ce înseamnă un procent de 0,71%.

Sursa foto: recensamantromania.ro

La capătul opus, județele cu cei mai puțini analfabeți sunt: Gorjul pe primul loc cu doar 1.633 de persoane din această categorie dintr-un total de 275.090 persoane recenzate, reprezentând 0,59% din populație, iar pe locul secund se află Ilfovul cu 2.983 persoane care nu știu să scrie sau să citească dintr-un total de 448.643 persoane recenzate, reprezentând 0,66%.

Școala românească produce analfabeți?

Potrivit unui raport realizat de BRIO, o platformă digitală pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, majoritatea copiilor români care termină ciclul gimnazial sunt analfabeți funcționali sau au un nivel minim funcțional.

Doar 11% dintre elevii de gimnaziu din România înțeleg un text citit și sunt capabili să extragă din el o informație, arată datele BRIO. Studiul a fost realizat pe o perioadă de 15 luni, între ianuarie 2021 și aprilie 2022.

În timp ce 11% dintre absolvenții de gimnaziu au fost calificați ca având nivel „funcțional”, alți 47% se încadrează în categoria „minim funcțional”, iar 42% sunt în zona nefuncțională. Expertii subliniază că această problemă este gravă, întrucât un analfabet funcțional nu poate să înțeleagă corect semnele de circulație sau informațiile de pe afișe.

Conform datelor, există o diferență minoră între fete și băieți în ceea ce privește alfabetizarea, cu 40% dintre fete și aproape 44% dintre băieți situați în zona nefuncționalității.