Kazahstan | Congresul Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale, etape de dezvoltare: ”Pacea și armonia, o alegere a omenirii”

Publicat: 03 03. 2022, 10:53
Palatul Păcii și Reconcilierii din Nur-Sultan, capitala Kazahstanului | Foto – Profimedia Images

Pe data de 13 februarie 2003, la Conferința Internațională a Păcii și Armoniei – care a jucat un rol important în apropierea religiei, culturilor și civilizațiilor – a fost inițiat în Kazahstan Congresul Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale.

Recunoașterea mondială a succesului și a încrederii în noile inițiative ale Kazahstanului a fost evidențiată de faptul că șefii Statelor Unite ale Americii, Rusiei, Franței, Italiei, Arabia Saudită, Egiptului, Poloniei, Germaniei, dar și șefii marilor organizații internaționale și-au transmis urările către Congres.

Congresul Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale – desfășurat în septembrie 2003 – a fost, se poate spune, fără teama de a greși, un eveniment unic. Pentru prima dată, reprezentanți ai întregii lumi religioase s-au adunat în jurul aceleiași mese.

Semnificația primului Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale

Semnificația primului Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale constă tocmai în ideea sa conceptuală – dialogul religiilor este un instrument eficient pentru soluționarea disputelor și combaterea terorii.

Scopul primului congres a fost acela de a găsi puncte de referință comune în lume pentru a crea o instituție internațională permanentă și pentru a asigura dialogul religios și luarea deciziilor coordonate.

Primul Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale s-a încheiat cu adoptarea unei declarații în care liderii spirituali au făcut declarații privind ”acțiunile comune pentru asigurarea armoniei și stabilității în societăți ca bază pentru o lume armonioasă în viitor”.

În același timp, s-a luat decizia de a organiza un forum interreligios în mod regulat – o dată la trei ani – și de a crea un organism permanent de dialog internațional și interconfesional – Secretariatul Congresului. Astfel, Congresul a primit potențialul unei platforme de dialog de lucru pentru rezolvarea problemelor sistemice.

”Libertatea religiei și respectul pentru adepții altor religii”

În luna septembrie a anului 2006 s-au desfășurat – într-o clădire nouă construită, special pentru acest eveniment, Palatul Păcii și Reconcilierii – lucrările celui de-al doilea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale, fiind evidențiate două direcții:

  • ”Libertatea religiei și respectul pentru adepții altor religii”
  • ”Rolul liderilor religioși în întărirea securității internaționale

Încă din prima zi a Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale a fost adoptat documentul ”Principiile Dialogului Interreligios”, conținând principalele componente care au ghidat participanții în activitatea lor.

Mai mult, a fost adoptat un document final de recunoaștere a rolului religiei în lumea modernă, care are ca scop consolidarea rolului și misiunii liderilor religiilor mondiale și tradiționale în stabilirea unei ordini globale.

Participanții la cel de-al II-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale au adoptat, de asemenea, o declarație comună prin care se solicită reprezentanților tuturor religiilor și grupurilor etnice ”să prevină conflictele bazate pe diferențele culturale și religioase”.

”Rolul liderilor religioși în construirea unei lumi a toleranței, a respectului reciproc și a cooperării”

În centrul discuțiilor celui de-al III-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale – desfășurat în luna iulie a anului 2009 – a fost tema ”Rolul liderilor religioși în construirea unei lumi a toleranței, a respectului reciproc și a cooperării”, fiind aduse anumite schimbări în formatul congresului. Sesiunile Breakout au devenit, de altfel, inovații la acest Congres.

La finalul acestui eveniment a fost adoptat un document comun final, prin care se face apel la comunitatea mondială pentru a susține și promova constant eforturile liderilor și organizațiilor religioase pentru a stabili ”un dialog interreligios fructuos, pentru a contribui la menținerea unui dialog al religiilor și civilizațiilor”.

În timpul congresului a fost lansată și propunerea de a crea un Consiliu al Liderilor Religioși care să asigure dialogul și cooperarea cu alte organizații internaționale a căror activitate vizează dialogul culturilor și cooperarea economică.

”Pacea și armonia, alegere a omenirii”

În luna mai a anului 2012 a avut loc al IV-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale – ”Pacea și armonia ca alegere a omenirii” -, care a subliniat rolul important al liderilor religioși în consolidarea securității omenirii, îmbunătățirea dialogului și înțelegerii reciproce.

Una dintre cele mai importante inițiative ale celui de-al IV-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale a fost crearea unei resurse de internet în cadrul unui portal electronic unic G-Global, dedicat formării și întăririi toleranței și încrederii globale.

Ulterior, ”Dialogul liderilor religioși și politicienilor de dragul păcii și dezvoltării” a fost tema celui de-al V-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale, desfășurat în luna iunie a anului 2015.

Unul dintre principiile declarației, formulate de participanții la Congresul al V-lea, s-a bazat pe ”chemarea părților aflate în conflicte militare de a opri ciocnirile și, prin negocieri, de a elabora acorduri privind încetarea violenței și protejarea civililor”.

”Rolul liderilor lumii și ai credințelor tradiționale în dezvoltarea socio-spirituală a omenirii în perioada post-pandemie”

În luna octombrie a anului 2018, exprimând acordul unanim și concentrându-se pe tema principală a celui de-al VI-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale – ”Lideri religioși pentru o lume sigură” – participanții au discutat despre apropierea culturilor și civilizațiilor, au vorbit despre securitatea globală și despre măsurile de combatere a extremismului și terorismului.

Rezultatele celui de-al VI-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale au demonstrat că este absolut necesară atingerea unui nou nivel de interacțiune. Declarația participanților la Congres a subliniat că toți liderii spirituali trebuie să facă apel la comunitatea mondială, la oameni și la statele lumii cu un apel pentru pace și securitate.

Pentru implementarea în comun a inițiativelor exprimate, delegații Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale au înaintat o propunere de înființare a Centrului N. Nazarbayev pentru Dezvoltarea dialogului interconfesional și inter-civilizațional.

În anul 2021, la cea de-a XIX-a sesiune a Secretariatului Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale, a fost stabilită și tema viitoarei reuniuni al celui de-al VII-lea Congres: ”Rolul liderilor lumii și ai credințelor tradiționale în dezvoltarea socio-spirituală a omenirii în perioada post-pandemie”.

Cel de-al VII-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale se va desfășura în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, în perioada 14-15 septembrie 2022.