Lacul din România care își schimbă culoarea. Este unic în Europa | VIDEO

Publicat: 22 02. 2022, 14:21
Sursa foto: Captură YouTube/Stefan Iacab

Puțini oameni știu faptul că în România există un lac unic în Europa. Este vorba despre Lacul Albastru, aflat în județul Maramureș.

Acesta este unic pe continent prin faptul că își schimbă culoarea în funcție de anotimp, temperatura apei sau chiar poziția soarelui.

Astfel, apa lacului este albastră primăvara, verde vara și chiar maro toamna.

Lacul Albastru este o arie protejată și se află pe raza administrativă a orașului Baia Sprie din județul Maramureș, la o altitudine de 530 de metri, la poalele Munților Gutâi. Lacul se află în apropiere de DN18, drum care leagă Baia Mare de Sighetu Marmației.

Lacul s-a format după prăbușirea unei foste exploatări miniere

Lacul s-a format în 1920, după prăbușirea unei galerii miniere, fapt care a dus la dizolvarea de compuși sulfuroși în apă. Apa are o concentrație mare de sulf și un PH de 4.

Conținutul apei în sulfat de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină, conferă lacului o culoare verde-albăstruie.

Din fosta mină au ajuns în apă și ioni de cupru, dar și sulfat de fier, iar acești compuși fac ca apa să devină uneori verzuie.

Cu toate că în lac nu trăiesc vietăți din cauza concentrației mari de sulf, apa nu este periculoasă pentru turiștii care vor să înoate în lac.

Primăvara, lacul albastru are culoarea albastru deschis și albastru închis, vara, când este mai cald, are culoarea verde închis si uneori cu reflexe de smarald. Toamna, culoarea lacului devine verde închis și uneori maro. Se spune că aceste schimbări se datorează atât temperaturii apei, cât și poziției soarelui.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) și ocupă o suprafață de 0,50 hectare.