Legile justiției, adoptate de Senat. Premierul anunță că acestea merg la Klaus Iohannis pentru promulgare

Publicat: 17 10. 2022, 19:30
Actualizat: 19 10. 2022, 09:28
Sursa foto: Shutterstock

Plenul Senatului a adoptat, în calitate de for decizional, legile justiției, iar acestea urmează să meargă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Este vorba, mai exact, despre proiectul de lege privind organizarea judiciară, proiectul privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„Am votat astăzi (luni, n. red.) Legile Justiției în Senatul României. Noul pachet de legi a fost adoptat de Parlament și va merge la promulgare.

Cele trei legi care au primit votul camerei decizionale astăzi reprezintă un angajament asumat prin PNRR și un obiectiv important în ridicarea MCV. Pun bazele unei adevărate modernizări a sistemului, aliniază justiția la principiile europene și îi consolidează independența, asigurând totodată respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Noile legi sunt rezultatul unei ample consultări pe care ministrul PNL Cătălin Predoiu a întreprins-o cu toate instituțiile responsabile din domeniu, iar în redactarea lor au fost implementate recomandările Comisiei de la Veneția, MCV și ale instanțelor judiciare”, a transmis premierul Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

USR va ataca legile la CCR

Deși premierul a anunțat că legile vor merge la promulgare, USR, care a votat împotriva pachetului legislativ, anunță că va ataca legile la Curtea Constituțională (CCR).

Printr-un comunicat, reprezentanții formațiunii amintesc că au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a dezbaterilor și reîntoarcerea legilor în comisii, dar acest lucru nu a fost aprobat. Mai mult, USR susține că a solicitat amânarea dezbaterilor până la sosirea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția.

„USR va ataca la CCR legile justiției promovate de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și susținute de coaliția de guvernare. Azi, în Plen, toți senatorii USR au votat împotriva celor 3 legi. USR a cerut, inițial, scoaterea de pe ordinea de zi a dezbaterilor din Plen ale legilor justiției, reîntoarcerea lor la comisie și prelungirea termenului de dezbatere până când autoritățile române vor primi punctul de vedere al Comisiei de la Veneția pe propunerile de modificare”, potrivit comunicatului USR.

Senatoarea USR Simona Spătaru, președinta Comisiei de constituționalitate din Senat, a arătat că modificările PSD – PNL – UDMR slăbesc sistemul de justiție și nu rezolvă problemele create în perioada Dragnea, potrivit Digi24.

„Din păcate, legile de azi sunt mult mai proaste decât cele din regimul Dragnea, în condițiile în care competențele DNA și DIICOT rămân incomplete, ceea ce constituie o lovitură dată combaterii corupției și criminalității organizate. Apoi, ce caută politicul în numirea procurorilor de rang înalt? Procurorul-șef al României, procurorul-șef al DNA și DIICOT – adjuncții acestora – până și procurorii șefi de secție vor avea nevoie de numire politică, prin mâna ministrului justiției”, a spus aceasta.