Locatarii unui bloc din Brașov nu pot obține documentele care să ateste că sunt proprietari, dintr-un motiv INCREDIBIL

Publicat: 08 04. 2024, 22:55
Actualizat: 08 04. 2024, 23:04
FOTO - Caracter ilustrativ

Mai mulți brașoveni au cumpărat apartamente într-un bloc, încă din toamna anului 2022, dar nu pot fi proprietari cu acte în regulă, din cauză că dezvoltatorul a modificat proiectul inițial și nu a obținut aprobările necesare.

Dezvoltatorul a modificat proiectul inițial pentru că nu a putut face o parcare, așa cum preconizase, motiv pentru care nu a mai primit autorizațiile de urbanism de la Primăria Brașov, scrie Adevărul.

Astfel, a fost desemnat un Concordat Preventiv, o procedură destinată societăților aflate în dificultate, adică acelor societăți care se confruntă cu dificultăți rezultând din orice fel de împrejurare, ce constituie o amenințare reală și serioasă pentru capacitatea viitoare a respectivelor firme de a-și plăti datoriile la scadență, în lipsa luării unor măsuri adecvate.

Concordatorul le-a prezentat locatarilor trei variante ca să intre în legalitate, însă nicio variantă nu le-a convenit cumpărătorilor.

O variantă este ca fiecare să plătească anumite sume (de zeci de mii de euro) în plus, însă nici chiar așa nu ar avea garanția că totul va fi în regulă.

„Imobilul există. Noi ne-am mutat în el de un an și jumătate. Documente nu există deloc pentru acest imobil. În urmă cu scurt timp, au cerut Tribunalului procedura de concordat preventiv. Tribunalul le-a aprobat-o, iar, ulterior, aceştia au fost preluaţi de către o firmă care ne-a contactat pe noi şi pe ceilalţi aşa-zişi proprietari şi ne-a cerut, de exemplu, nouă, o sumă de bani, undeva la 20.000 euro fără TVA diferenţă, fără a exista o garanţie certă că ne pot finaliza documentele şi putem deveni proprietari şi intabula şi înscrie în CF. Suntem destul de debusolaţi, nu am înţeles de ce au mai cerut bani, scuza lor este evitarea insolvenţei. Ne-au indus cumva starea de teamă”, a spus unul dintre locatari.

Sumele uriașe cerute în plus de la locatari

Acesta susține că, în cazul apartamentelor de trei camere, concordatorul ar fi cerut chiar și 55.000 de euro în plus față de suma plătită deja.

A doua propunere a fost ca oamenii să ceară înapoi banii pe care i-au dat, iar asta ar însemna să renunțe la apartament și să aștepte până când acesta va fi vândut altcuiva. Mai mult, oamenilor li s-ar restitui exact suma depusă, deși inflația a fost foarte mare în ultimii doi ani.

O a treia variantă ar fi varianta justiției, ceea ce înseamnă că același concordator ar rezilia unilateral contractul și fiecare ar trebui să îl dea în judecată. Dar asta ar fi o cale complicată, cu pierdere de timp și nervi, cu investiții în avocați și un rezultat final incert.

Reacția Primăriei Brașov

Primăria Brașov a explicat cum s-a ajuns în această situație. Concret, dezvoltatorul nu a montat cele 48 de sisteme Klaus prevăzute în proiect pentru asigurarea numărului de locuri de parcare.

„Din păcate, la momentul în care dezvoltatorul a solicitat certificatul de urbanism de edificare a construcţiei, nu avea proiectul finalizat. Deşi în proiect era prevăzut un sistem de parcare Klaus, el nu îl avea instalat pe proprietate. Pentru a putea intra în legalitate, a început demersurile pentru modificarea autorizaţiei de construire şi amenajarea parcărilor la nivelul solului. I s-a eliberat certificat de urbanism, dar, deocamdată, nu are autorizaţie de construire de modificare, astfel încât nu poate fi finalizată procedura din punct de vedere al Primăriei Municipiului Braşov. În momentul în care vom avea documentaţia completă, cu siguranţă că municipalitatea va elibera toate documentele necesare intabulării şi apartamentării acestui imobil”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Braşov, Sorin Toarcea.

FOTO – Brasov.net