Locul din România unde au fost montate sisteme INTELIGENTE de transport. Cântăresc mașinile, evaluează traficul, văd când se schimbă vremea

Publicat: 16 09. 2023, 09:33
Actualizat: 16 09. 2023, 09:34
Locul din România unde au fost montate sisteme inteligente de transport. Cântăresc mașinile, evaluează traficul, văd când se schimbă vremea

Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a montat sisteme inteligente de transport pe A1, între nodurile rutiere Cunța și Săliște. Acestea cântăresc mașinile, evaluează traficul, văd când se schimbă vremea

„Echipamentele ITS sunt sistemele inteligente de transport, soluții inovative care pun în comun tehnologia, comunicațiile, precum și partea de infrastructură fizică pentru ca traficul să se desfășoare în condiții de siguranță, iar utilizatorii să folosească drumurile într-un mod mai coerent, mai sigur și mai inteligent”, conform CNAIR.

Noile echipamente nu sunt radarele fixe ce vor fi montate pe autostrăzi și drumuri naționale în cadrul programului E-Sigur, ci un sistem electronic care va permite informarea șoferilor cu privire la condițiile de trafic, a precizat CNAIR într-un răspuns transmis Turnul Sfatului.

Locul din România unde au fost montate sisteme inteligente de transport. Cântăresc mașinile, evaluează traficul, văd când se schimbă vremea

Va permite reducerea accidentelor

Prin sistemul electronic ITS (Intelligent Transport Systems) se vor putea transmite date despre accidente, se va putea măsura viteza maşinilor, respectiv se va putea măsura greutatea şi gabaritul vehiculelor.

De asemenea, sistemul ITS va permite reducerea accidentelor, scurtarea timpului de intervenţie pentru serviciile de urgenţă, controlul traficului, sisteme de plată automate, localizarea automată a vehiculelor şi reducerea distrugerii carosabilului prin sistemele de cântărire.

Măsurarea vitezei se va face cu ajutorul buclelor inductive. Acestea se instalează înainte şi după nodurile rutiere, pe bretelele de acces şi ieşire de pe autostradă şi în zonele drepte fără poduri sau pasaje. Sistemul va permite colectarea următoarelor tipuri de date: viteza şi numărul de autovehicule, clasificarea, direcţia şi distanţa în secunde. Acestea vor permite inclusiv detectarea maşinilor care merg pe contrasens.

Pe lângă sistemele de monitorizare şi înregistrare a vitezei, sistemul ITS permite şi avertizări meteo cu senzori, mai ales pentru condiţii de polei, recunoaşterea automată a numerelor de înmatriculare (ANPR – Automatic Number Plate Recognition) pentru funcţia de verificare a taxei de drum şi cântărirea în mişcare a maşinilor.