Lovitură pentru Clotilde Armand. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu desființează acuzațiile Primăriei Sectorului 1 în scandalul cu Romprest | DOCUMENT

Publicat: 10 06. 2021, 10:21

Ieri, în timpul emisiunii ”Punctul Culminat” de la România TV, jurnalistul Victor Ciutacu a prezentat raportul Gărzii Naționale de Mediu care desființează, practic, acuzațiile pe care Primăria Sectorului 1 – condusă de Clotilde Armand – le-a adus firmei Romprest în ”scandalul gunoaielor” din sector.

Potrivit acestui raport, ”toate prevederile legale sunt îndeplinite. Societatea (n.red. – Romprest) respectă toate prevederile legislaţiei şi nu e necesară aplicarea de sancţiuni contravenţionale”. 

”Azi au fost în control cei de la Garda de Mediu. Ştiam de existenţa acestui control. Voi înştiinţa din nou autorităţile. Este ceva la mintea cocoşului. E un contract în vigoare. Servicii acceptate la plată. Totul e perfect fără obiecţiuni. Nu e nimic anulat în instanţă”, a declarat Iancu Toader, avocatul Romprest, citat de România TV.

Primăria Sectorului 1 este obligată să plătească facturile restante

Primăria condusă de Clotilde Armand este obligată, menționează raportul Gărzii Naționale de Mediu, să plătească toate facturile restante acumulate de-a lungul timpului și ”să identifice şi să comunice modalitatea legală de eliminare a deşeurilor care nu mai necesită tratare”.

”Rezolvarea situaţiei financiare se va face prin achitarea de către Primăria Sectorului 1 a datoriilor restante acumulate. Obligarea autorităţilor publice, Primăria Muncipiului Bucureşti, şi a Primăriei Sectorului 1 să identifice şi să comunice modalitatea legală de eliminare a deşeurilor care nu mai necesită tratare”, se precizează în raportul prezentat de jurnalistul Victor Ciutacu.

”Echipa de comisari ai Gărzii de Mediu constată că societatea respectă prevederile legislaţiei privind protecţia mediului în vigoare, condiţiile impuse pentru desfăşurarea activităţii precizate în actele de reglementare şi măsurile dispuse de comisarii Gărzii de Mediu”, specifică raportul întocmit de comisarii Gărzii de Mediu.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că atât Primăria Sectorului 1, cât şi Romprest au obligaţia de a asigura în continuare serviciul de salubrizare.

Alin Stoica, prefectul Capitalei: ”Această discuţie despre cine are dreptate este o discuţie perdantă din start”

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că atât Primăria Sectorului 1, cât şi Romprest au obligaţia de a asigura în continuare serviciul de salubrizare.

”Prestatorul nu are voie să sisteze colectarea deşeurilor. Cu privire la celelalte servicii, poate reduce frecvenţa şi cantitatea, în măsura în care sunt întârzieri de peste 45 de zile (n.red. de la primirea facturii de autoritatea locală). La fel, Primăria Sectorului 1 trebuie să achite serviciile. Această discuţie despre cine are dreptate este o discuţie perdantă din start. Justiţia va decide, nu noi”, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Clotilde Armand a acuzat operatorul de salubrizare Romprest că nu ridică gunoaiele din sector, ”ca formă de șantaj, în pofida faptului că este un serviciu public”. Armand a depus, de altfel, și o solicitare la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice solicitând ridicarea licența companiei.

Florin Cîțu: ”Contractele trebuie respectate”

La rândul său, Florin Cîțu a declarat că atât Primăria Sectorului 1, cât și Romprest trebuie să-și respecte obligațiile asumate prin contractele semnate, în contextului acestui scandal politico-juridic care a a dus la sufocarea străzilor din sector cu gunoaie.

”Este important ca toți cei care au avut contracte semnate să le respecte, şi de o parte şi de alta. Contractele trebuie respectate, cetățenii nu trebuie să sufere dintr-o dispută în instanţă. Până la o decizie în instanţă, toată lumea trebuie să îşi respecte angajamentele şi pe urma vedem deciziile instantei. Bineînţeles că ce vedem nu e ok. Garda de Mediu să îşi facă datoria şi dacă găsește vinovați să intervină în forţă şi să amendeze. Am vorbit cu prefectul azi, lucrurile sunt complicate, este important sa se respecte contractele şi la prestator şi la Primărie”, a transmis Florin Cîțu, potrivit sursei citate.