Lucian Bode taie în carne vie după tragedia de la Onești: “Șefii poliției au fost schimbați!”

Publicat: 03 03. 2021, 20:54
Redactor:
Răzvan Scarlat
Lucian Bode taie în carne vie după tragedia de la Onești: “Șefii poliției au fost schimbați!”

Lucian Bode, minstrul de Interne, a anunțat, după tragedia de la Onești, că șefii poliției din orașul unde a avut loc tragedia au fost schimbați din funcțiile pe care le dețineau.

Tema declaraţiei de presă o reprezintă concluziile preliminare de la Oneşti precum şi măsurile dispuse până în prezent. Vreau să spun condoleanţe familiilor persoanelor decedate. Pentru mine, cel mai greu de acceptat e că în urma unei intervenţii nu am reuşit să salvăm vieţile persoanelor. Vin azi în faţa dumneavoastră cu rezultatul concluziilor. Mă axez pe trei paliere esenţiale din cuprinsul raportului preliminar”, a spus Lucian Bode.

Lucian Bode a anunțat înlocuirea din conducere Inspectoratului de Poliție a Județului Bacău

Cu privire la modul de implicare a conducerii IPJ Bacău, mă refer la inspectorul-sef și adjunctul lui. La comandă se afla adjunctul unității care s-a deplasat cu întârziere la fața locului minimizând importanța evenimentului. Cu toate că autorul a menționat de mai multe ori că va recurge la fapte de violență nu au fost dispuse măsuri legale în acest sens. În contextul apelurilor repetate la 112 ale agresorului, conducerea IPJ nu a valorificat în intregime toate datele.

Cu privire la modul de implicare a poliției municipale Onești, a fost ignorat trecutul autorului. Comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost una defectuoasă ceea ce a sporit starea de irasciblitate a agresorului. Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, nu a fost izolată soția agresorului ceea ce i-a permis agresorului să aibă acces la informații despre operațiune.

Legat de modul de intervenție, forțele au avut în dotare echipament corespunzător, principala deficiență constatată a fost relaționarea defectuoasă între factorii de comandă, lucru care a determinat lipsa coordonării acțiunilor și neasumarea responsabilităților”,a spus Lucian Bode.

De altfel, Lucian Bode a anunțat înlocuirea din conducerea Inspectoratului de Poliție a Județului Bacău a inspectorului șef și adjunctului acestuia, plus “înlocuirea din conducerea Poliției municipiului Onești a șefului Poliției și adjunctului acestuia”.

Celor patru ofițeri urmează să li se stabilească alte atribuții”, a mai precizat Lucian Bode.

Tragedia din Oneşti

Doi muncitori care renovau un apartament în Oneşti, judeţul Bacău, au fost omorâţi, luni seara, de fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul a ţinut cei doi bărbaţi ostatici, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat.

Acesta i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, unul dintre ei murind pe loc şi altul la spitalul din Oneşti.

Poliţiştii au intervenit în forţă şi au tras mai multe focuri de armă. Agresorul a ajuns şi el la spital. El multiple plăgi împuşcate în mâini, picioare, abdomen.

Soţia lui Gheorghe Moroşan, bărbatul care a ţinut ostatici şi apoi a omorât doi muncitori în Oneşti, a fost arestată pentru 30 de zile.