Lucian Romașcanu: ”Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a intrat astăzi în patrimoniul național”

Publicat: 12 05. 2023, 11:28
Foto: Facebook

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook, după ce Ministerul Culturii a reușit o ”nouă achiziție excepțională, în continuarea celor care au început anul trecut cu achiziționarea manuscriselor Cioran și Eliade și a monedelor romane”.

”Astăzi, 12.05.2023, Ministerul Culturii a reușit o nouă achiziție excepțională, în continuarea celor care au început anul trecut cu achiziționarea manuscriselor Cioran și Eliade și a monedelor romane. Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a intrat astăzi în patrimoniul național și va putea fi văzut de iubitorii istoriei la Muzeul Național de Istorie a României”, a scris Lucian Romașcanu pe rețeaua de socializare.

Ministrul a mai precizat ca noua achiziție este un document unic, care datează din anul 1910 și se află în stare perfectă de conservare.

Este un document unic, datând din 1910, în perfectă stare de conservare. Redactat cu cerneală într-un caiet cu coperți moi, de pânză verde-brad, cu margini împletite din mătase aurie, reprezintă o nouă sursă inedită de informații aflate acum la dispoziția cercetătorilor vieții acestei mari regine a României. Este, fără exagerare, o reușită excepțională pentru care trebuie să mulțumesc echipei ministerului, Dlui Cezar Florea de la Casa De Licitatii Historic și tuturor celor implicați! Sunt convins că în scurt timp vom aduce în patrimoniul țării și alte obiecte de mare valoare culturală și istorică”, a mai scris ministrul pe rețeaua de socializare.

Jurnalul a fost descoperit de Casa de Licitații Historic

Jurnalul a fost descoperit de Casa de Licitații Historic și conține însemnări sentimentale ale Reginei Maria, în cuprinsul său putând fi ”decriptată” povestea de dragoste dintre regină și prințul Barbu Știrbey.

A încercat să păstreze departe de ochii indiscreților ”singura dragoste reală a vieții ei”, iar micul jurnal intim se transformă ”într-o adevărată bijuterie pentru istorici”.

”A suferit, s-a zbuciumat pentru el (n.red. – pentru acest mister întreținut permanent) și totuși a răzbit. Pentru că ea rămâne o personalitate extraordinară, o femeie care a știut să se poarte, totdeauna, în societate, care a impus. Când era tânără, era socotită cea mai frumoasă prințesă a Europei. Mai apoi a fost cea mai filmată și cea mai fotografiată femeie din lume.

Dincolo de toate acestea, ea a avut o taină. Și iată că această taină, prin capriciile sorții, prin lucruri care se întâmplă, prin lucruri care fac ca istoria să fie mereu vie – iar slujitorii ei să aibă, mereu, de lucru -, este revelată printr-un mic carnet al Reginei Maria. Eu sunt editoarea ultimelor două volume din însemnările zilnice (n.red. – ale Reginei Maria).

Acolo se perindă, zi de zi, toate faptele, toate gesturile, atât ale Reginei, cât și ale celor din jur. Cu amănunte, cu dialoguri, cu aprecieri, cu o formă foarte reținută de prezentare a lucrurilor. Și, în aceste jurnale care însumează sute și sute de pagini, personajul despre care se face vorbire în mica descoperire pe care au făcut-o cei de la Historic trece alături de ceilalți. Nu iese în evidență în mod special și, dacă vreți, asta este încă una din virtuțile Reginei Maria”, dezvăluie academicianul Georgeta Filitti.