MAI: Peste 3.500 de refugiați au cerut azil în România, de la începerea războiului

Publicat: 09 03. 2022, 13:00
Actualizat: 09 03. 2022, 13:04
Refugiați ucraineni/Sursa ISU Suceava/

De la începerea conflictului din Ucraina, 3.520 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională, anunță, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.

Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației, potrivit sursei citate.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 73,2%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, 74.709 persoane, dintre care 28.888 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 87.666 de persoane, dintre care 25.506 cetățeni ucraineni, au părăsit teritoriul României.

Totodată, 19.233 de mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 24.736 pe sensul de ieșire.

Au trecut 14 zile de invazia Rusiei în Ucraina

​Președintele ucrainean Volodimir ​Zelenski spune că este dispus să discute cu rușii despre statutul regiunilor Donbas şi Crimeea. De asemenea, el afirmă că „s-a liniștit de mult în privința aderării țării sale la NATO, după ce a înțeles că Ucraina nu este acceptată pentru că Alianța se teme de chestiuni controversate”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va călători miercuri în Turcia pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. Diplomații se vor întâlni în stațiunea Antalya, după oferte repetate ale Turciei de a găzdui discuții și de a fi mediatorul celor două părți, relatează Reuters.

SUA trimit rachete Patriot în Polonia pentru a contracara orice potenţială ameninţare. Israelul este gata să primească 25.000 de refugiați ucraineni

Orașul Mariupol este lovit cu rachete și artilerie, iar civilii nu pot fugi din oraș.

Ofițeri ruși de securitate de stat la Herson l-au reținut pe maiorul Alexander Fedyunin, un militar al Brigăzii 124 de Apărare Teritorială a Forțelor Armate ale Ucrainei, în timp ce încerca să intre într-un depozit de arme și explozibili.

McDonald’s, Coca-Cola și alte companii își suspendă operațiunile din Rusia.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul