Marcel Boloș a găsit sistemul perfect pentru COMBATEREA evaziunii fiscale: ”De acest modul, depinde viitorul României”

Publicat: 30 12. 2023, 14:39
Actualizat: 30 12. 2023, 15:06

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor Publice, a prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, motivele pentru care sistemul e-factura este primul dintr-o serie care vor fi implementate pentru combaterea evaziunii fiscale. Oficialul de la Finanțe a punctat că ”de acest modul, e-factura, depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale.” 

Ministrul a arătat, printre altele, că acest sistem este ”dedicat celui mai important impozit pe consum gestionat de bugetul de stat al României” şi anume taxa pe valoarea adăugată, dar şi că implementarea modului e-factura este decisă pentru România, la nivelul Comisiei Europene, încă din vara anului trecut şi ”nu există cale de întors.”

România este, alături de Italia, Polonia şi Ungaria, una dintre ţările europene care implementează acest sistem

”De acest modul, e-factura, depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale, de aici se formează baza de date pentru stabilirea TVA. De acest modul depinde, mai apoi, decontul de TVA precompletat. Ce avantaje avem de la acest modul? Simplu! Unu: reducem gap-ul de TVA, cea mai mare realizare pentru ţara noastră, dacă acest obiectiv este dus la bun sfârşit.

Aduce încasări suplimentare de un miliard de euro, şi vă spun aşa, neacademic, elimină complet metoda telefonul, lobby-ul, intervenţiile în organizarea inspecţiilor fiscale, s-a terminat că mai pleci să faci tot felul de… nu! Modulul e-factura şi cel de antifraudă fiscală vor spune unde se duc echipele de inspecţie fiscală şi atenţionez foarte dur că vor lucra cu secretul fiscal ale cărui sancţiuni, în ceea ce priveşte scurgerile de informaţii şi utilizarea datelor de acolo, vor fi extrem de drastice”, a subliniat ministrul.

România este ţara cu cea mai mare evaziune fiscală la nivelul Uniunii Europene

”De ce modulul e-factura este primul? Pentru că este dedicat celui mai important impozit pe consum gestionat de bugetul de stat al României de care depinde acest modul şi, ca să aveţi date despre relevanţa acestui modul: TVA-ul pe anul 2023 l-am încheiat cu încasări de 104 miliarde lei, la TVA.

Anul 2024 ne-am propus 115 miliarde lei şi din combaterea evaziunii fiscale, cu ajutorul modulului e-factura şi al modulului de combatere a evaziunii fiscale, încă 5 miliarde lei, deci o sarcină grea pentru noi, de 120 de miliarde de lei”, a declarat Marcel Boloş.

Ministrul Boloș a explicat că în Jurnalul oficial al Uniunii Europene decizia de punere în aplicare a modulului e-factura a fost publicată în 25 iulie 2023, iar modulul se implementează, conform acestei decizii, ”fără echivoc” de la 1 ianuarie 2024.

Marcel Boloș, mesaj pentru evazioniști la început de 2024

El a mai spus că un alt motiv pentru care este necesară implementarea sistemului e-factura îl reprezintă faptul că gap-ul de TVA în România este de 9 miliarde de lei, România fiind pe primul loc în Uniunea Europeană la evaziunea fiscală, conform unui studiu făcut la nivel european.

”Arată gap-ul de TVA că suntem ţara cu cea mai mare evaziune fiscală şi cu cea mai mare indisciplină financiară în gestionarea acestui impozit vital pentru ţara noastră. Mesaj pentru evazionişti, important: după controlul Curţii Constituţionale asupra Legii privind combaterea infracţiunilor economico-financiare de care depinde soarta a peste 7,5 miliarde de lei.

Și aici fac o paranteză, să ştiţi că prima faptă, dacă plăteşti, se iartă, a doua faptă nu se mai iartă, se pleacă pe principiul amenzilor contravenţionale unde prima dată primeşti mustrare, avertisment şi după aceea amendă, exact aşa este şi în această lege. S-au făcut multiple comentarii… prostie, este o bazaconie pentru ceea ce înseamnă seriozitatea şi importanţa acestei legi pentru România”, a detaliat ministrul de Finanțe.

 

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

 

CITIȚI ȘI:

UPDATE | FOTO-VIDEO: Ministerul Finanțelor lansează o campanie de informare pentru e-Factura. Aceasta devine obligatorie pe 1 ianuarie 2024