Marius Pavel (CGMB), despre proiectul privind închirierea a 10 centrale în București: „Experimente de acest gen, fundamentate pe baza unor interese personale, am mai văzut și în alte sectoare”

Publicat: 08 08. 2022, 16:51

Compania Termoenergetica a aprobat recent declanșarea procedurii de închiriere a 10 centrale provizorii, care să fie montate, la iarnă, în mai multe puncte ale Capitalei. Potrivit lui Marius Pavel, consilier în cadrul CGMB, proiectul prespune consturi foarte mari pentru Termoenergetica.

„Din păcate, Nicușor Dan și echipa de specialiști, cu care fie s-a înconjurat, fie i-au fost livrați, face, permanent, dovada incompetenței și a imposoturii.

Acum este vorba de proiecte pe zona termiei. O zonă sensibilă, gestionată, fără lipsă de viziune, de Nicușor Dan și amicul său Claudiu-Crețu Sârbu.

În cazul de față, costurile pe care le va suporta Termoenergetica sunt considerabile. De ce? Pentru că presupune suplimentarea rețelei de țevi de gaze, cu toate costurile necesare. Experimente de acest gen, fundamentate pe baza unor interese personale și puțin transparente, am mai văzut și în alte sectoare, cu același Claudiu-Crețu Sârbu și Nicușor Dan”, a declarat, pentru Gândul, Marius Pavel.

Costul proiectului: 16,2 milioane lei fără TVA

Potrivit primarului general, valoarea estimată pentru închirierea celor 10 capacităţi modulare de producere de energie termică este de aproximativ 16,2 milioane lei fără TVA.

Pe lângă aceste costuri, potrivit lui Marius Pavel, Municipalitatea ar urma să mai plătească aproape un milion de euro.
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor societății Termoenergetica a aprobat recent, la solicitarea lui Nicușor Dan, declanșarea procedurii de închiriere a unor centrale mobile de energie termică.

Potrivit hotărârii aprobate de Termoenergetica, „capacitățile modulare de producere a energiei termice, care să asigure producerea energiei termice până la data de 30.04.2023, pentru a fi amplasate în 10 locații identificate de Primăria Capitalei, cu un preț care să nu depășească prețul total de producere, transport, distribuție și furnizare pentru consumatorul final raportat la prețul practicat de producătorul majoritar de energie termică din Municipiul București”.

Proiectul a fost anunțat recent de Nicușor Dan.

„Intrăm în linie dreaptă în ceea ce priveşte achiziţia publică de servicii pentru 10 centrale provizorii mobile, care vor fi poziţionate lângă 10 puncte termice din Municipiul Bucureşti şi care vor funcţiona în caz de avarie pe reţea sau în funcţie de parametrii reduşi pe reţeaua de transport. Cele 10 puncte termice deservesc un număr total de 170 blocuri şi 27 societăţi comerciale. Dintre acestea, 3 puncte termice sunt în sectorul 3 (1 Labirint, PT 3 Labirint şi PT 4 Labirint), un punct termic este în sectorul 4 (Livada Nouă), 3 puncte termice sunt în sectorul 5 (10 Mărgeanului, PT 11 Mărgeanului, PT 9 Mărgeanului) şi 3 puncte termice sunt în sectorul 6 (PT 4/10, PT 7 Virtuţii, PT 8 Virtuţii). După finalizarea documentaţiei, vom lansa în SICAP procedura de achiziţie pentru închirierea acestor capacităţi modulare de producere a energie termice”, a anunțat în iunie Nicușor Dan.

„Estimăm că punerea lor în funcţiune se va realiza până la începerea sezonului rece, durata de închiriere fiind de 12 luni. Capacităţile modulare vor avea o putere termică instalată cuprinsă între 1-2 Gcal/h”, a adăugat primarul general.