Medicamente noi pe lista celor gratuite și compensate. Când va intra în vigoare decizia Ministerului Sănătății

Publicat: 25 03. 2022, 17:36

Ministerul Sănătății vine cu vești bune pentru bolnavii  cu afecțiuni grave. Mai exact, începând cu data de 1 aprilie 2022, lista de medicamente gratuite și compensate se extinde prin introducerea a 34 noi molecule.

“La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 25 martie 2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând medicamentele de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Cum arată lista medicamentelor gratuite și compensate

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 34 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni neurologice și Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine și metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom). A fost aprobată decontarea triplei terapii (Kaftrio) pentru tratarea pacienților cu fibroză chistică.

De asemenea, sunt medicamente destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, molecule noi pentru pacienții cu diabet zaharat, molecule pentru tratarea bolilor rare -hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză și angioedem ereditar.

“Continuăm creșterea accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generație. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite din acest an pentru pacienții cu boli cronice grave “ a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, citat de mediafax.ro.

Programele naționale de sănătate, aprobate de Guvernul României

Tot vineri, Guvernul a aprobat programele naționale de sănătate. Ministerul Sănătății va coordona 13 astfel de programe, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate alte 15.

Potrivit unui comunicat al ministerului Sănătății, hotărârea adoptată de Guvern stabilește cadrul legislativ pentru continuarea activităților din cadrul programelor naționale de sănătate aflate în derulare, dezvoltarea acestora pentru includerea unor noi beneficiari. Astfel, vor fi introduse noi programe și activități și se va renunța la altele care, în urma evaluării, nu și-au mai dovedit eficiența.

Conform actului normativ, ministerul Sănătăţii va asigura coordonarea, derularea şi finanţarea din bugetul propriu a 13 programe naționale de sănătate publică, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate va derula și finanța din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate 15 programe naționale de sănătate curative.

În cadrul programelor naționale de sănătate derulate de Ministerul Sănătății s-a introdus Programul naţional de screening organizat pe baze populaționale pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice cu: subprogramul de screening pentru cancerul de col uterin, subprogramul de screening pentru cancerul de sân, subprogramul de screening pentru cancerul colorectal și subprogramul de screening pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfășoară în regim pilot finanțat din fonduri externe nerambursabile.