Medicul Virgil Musta îndeamnă persoanele cu simptome Covid să se testeze din timp

Publicat: 08 03. 2021, 09:12
Actualizat: 06 04. 2021, 14:33

Medicul Virgil Musta a vorbit despre  riscul ca bolnavii de COVID-19 în stare gravă să nu mai poată beneficia de oxigen în spitale. O soluție presupune respectarea în continuare, dar cu strictețe, a regulilor de protecție: purtarea măștii, distanțarea și igienă mâinilor: O altă soluție este  ca bolnavii simptomiatici să meargă cât mai repede la spital pentru o evaluare.

Medicul Virgil Musta îndeamnă persoanele cu simptome Covid să se testeze din timp

Medicul Virgil Musta îndeamnă persoanele care au simptome Covid să meargă la spital pentru a fi evaluați, subliniind că nu vor fi internați.

”Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viața! Evaluarea nu presupune internare în spital, se sună la 112, veți merge la spital și vi se va face o evaluare ce constă în analize de sânge specifice și alte investigații din care se va vedea nivelul de afectare a plămânilor, afectarea altor organe etc. După această evaluare, dacă starea nu e foarte gravă, veți merge înapoi acasă în aceeași zi, după cca 1-2 ore, dar veți ști . Ideal este ca această evaluare să fie făcută în jurul zilei a 5-a de boală (de la debutul simptomelor)”.

 Măsură carantinarii Timișoarei este o una bună, potrivit medicului

Șeful Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara susține că măsură carantinarii Timișoarei este o una bună.

Consider că această decizie de carantinare, decizie de altfel de sănătate publică, este o decizie curajoasă, dar și foarte responsabilă. Îi felicit pe cei care au luat această decizie pentru că, pe de o parte, dificultatea ei constă nu numai datorită complicațiilor medicale pe care o are, ci și implicațiilor economice, sociale și psihologice la nivelul comunității noastre. Din punctul meu de vedere, al medicului practician, este o gură de oxigen dată sistemului de sănătate din județ, pentru că în ultimele trei săptămâni ne-am confruntat cu o presiune extraordinar de mare în ceea ce privește pacienții, numărul de cazuri și gravitatea acestora. Zilnic, la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara sunt evaluate aproximativ 100 de persoane, dintre care cam 20% necesită internare în spital, pentru că au nevoie de oxigen. Acest oxigen care a devenit atât de scump în aceste momente. Presiunea este mare pentru că spitalul deja este plin. Pe măsură ce eliberăm un pat, imediat este ocupat de un alt pacient și spitalele suport, de asemenea, se descurcă dificil în ceea ce privește numărul de locuri“, a explicat Virgil Musta.