Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor. Ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus Hristos. Ce NU trebuie să faci niciodată în această zi

Publicat: 12 04. 2023, 07:30

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor este, de fapt, ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus Hristos. Este ultima zi din Săptămâna Patimilor când se mai pot face treburi pe câmp, în grădină, în casă sau se mai spală și calcă.

Miercuri, în cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor, în biserici continuă Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec“ pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere. Potrivit tradițiilor populare, Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase şi a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos, de către Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii săi, pentru 30 de arginţi.

De asemenea, a patra zi a Săptămânii Patimilor este cea în care se amintește momentul în care Maria Magdalena i-a spălat lui Iisus picioarele cu propriile lacrimi, în semn de căință, în timp ce se afla în casa lui Iosif cel Lepros.

Vânzarea facută de Iuda a făcut ca, mai târziu, Sfânta Tradiţie a Bisericii să rânduiască ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit, acestea fiind cele două zile ale săptâmanii în care creştinii trebuie sa postească de-a lungul întregului an, potrivit crestinortodox.ro.

Miercurea Mare. Tradiţii şi obiceiuri

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor se aspiră, se da cu matură, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casă. Este ultima zi în care gospodării mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală și se calcă. Din această zi, se spune că bărbaţii trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.

Săptămâna Patimilor – perioada de post și rugăciune

Săptămâna de dinaintea Învierii lui Iisus reprezintă o perioadă de smerenie și curățare spirituală pentru credincioși. În Săptămâna Mare preoții îndeamnă la post, rugăciune și la spovedanie. De asemenea, caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile.

Săptămâna Mare, denumită și Săptămâna Sfântă sau Săptămâna Patimilor, în creștinism reprezintă ultima săptămână a Postului Mare și săptămâna de dinainte de Paște. Săptămâna Patimilor reprezintă perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare inclusiv.Săptămâna Mare nu trebuie confundată cu Săptămâna Luminată, care reprezintă prima saptămână de după Postul Paștelui. În tradiția ortodoxă, Săptămâna Mare începe cu Sâmbăta lui Lazăr, ziua de dinainte de Duminica Floriilor.

Citește și: Paște 2023. Când încep DENIILE. Ce semnificație au slujbele din Săptămâna Mare

Citește și: A început Săptămâna Patimilor. Lunea Mare – ce NU trebuie să faci în această zi

Citește și: Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce NU trebuie să faci niciodată în această zi