Milioane de euro obținuți din fraude informatice, rulați prin sute de conturi bancare din Ungaria, Spania și Polonia. Cum opera gruparea din Vâlcea

Publicat: 08 07. 2021, 13:41

Membrii unui grup infracțional care au deschis peste 200 de conturi bancare în străinătate pentru ca persoane care comiteau fraude informatice să poată depune și retrage banii obținuți au fost prinși în județul Vâlcea. Anchetatorii au găsit în casele suspecților sume mari de bani, droguri și un pistol. 

Polițiștii au descins miercuri la 27 de adrese din județul Vâlcea și din București și au dus la audieri 16 persoane suspectate de fraude informatice, spălare de bani, fals material în înscrisuri oficiale și trafic de droguri de risc. În același dosar, au fost făcute două percheziții domiciliare și în Atena, cu sprijinul autorităților elene, potrivit Poliției Române.

Tribunalul Vâlcea decide joi dacă inculpații reținuți – șapte bărbați și o femeie – vor fi arestați preventiv pentru 30 de zile.

Procurorii DIICOT au stabilit că grupul infracțional a fost constituit în august 2020, în județul Vâlcea, de unde cel puțin 16 membri au deschis conturile bancare în străinătate, cu acte de identitate străine falsificate, pe care le-au pus la dispoziţia celor care comiteau fraude informatice.

”Membrii grupului au deschis un număr de cel puţin 200 conturi bancare pe teritoriul Ungariei, prin utilizarea unor acte de identitate străine, falsificate. Totodată, au folosit alte 100 de conturi bancare deschise în Spania, Polonia, Germania, Olanda şi alte ţări, prin intermediul cărora au fost transferate şi ulterior retrase sume ce se ridică la cel puţin 2 milioane euro, provenite din comiterea de infracțiuni de fraudă informatică”, a anunțat DIICOT, într-un comunicat de presă.

Cum opera gruparea din Vâlcea

Membrii grupării din Vâlcea primeau 30% din banii obținuți de autorii fraudelor informatice și intrați în conturile deschise de ei.

”Ulterior comiterii fiecărei infracțiuni informatice şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupării aveau rolul de a transfera respectivele sume în alte conturi pe care le controlau, de a retrage sumele de bani, iar după oprirea unui procent, în jur de 30% în funcție de înţelegerile infracţionale, de a remite sumele de bani către autorii fraudelor sau către alţi participanţi la săvârșirea infracțiunilor”, a precizat DIICOT.

La percheziții, polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea au găsit peste 105.000 de euro, 20.300 de lei, ceasuri, telefoane, cartele, tablete, un pistol cu glonț, supus autorizării, 34 de fragmente vegetale și alte bunuri.

Ancheta este făcută de polițiști și de procurorii DIICOT Vâlcea.